Näin selviät mokasta - Askeleet Mielen Voimaan

Näin selviät mokasta

APUA mikä MOKA! Koko viikko oli sujunut kuin unelma siihen saakka. Päivä oli täynnä puuhaa, mutta olin ihan aikataulussa, nou problem. Olin innoissani valmistellut illan webinaaria, jonka oli määrä alkaa klo 21.15. Olin valmiina yli puoli tuntia aiemmin, avasin yhteyksiä ja tarkistin, että powerpoint oli valmiina esitettäväksi. Kun oli aloituksen aika, ihmettelin kuinka osallistujia ei ollut vielä paikalla, mutta keräsin sisuni silti ja aloitin webinaarin. Kunnes parinkymmenen minuutin kuluttua mieleeni juolahti kamala oivallus ja tajusin klikanneeni väärää webinaarilinkkiä! VOI….!!!

Täysi henkinen romahdus: olen pettänyt kaikki osallistujat, olen niiiiiin paljon myöhässä, mitä teen?! Tarkistin nopeasti tilanteen sähköpostissa, facebookissa ja siinä oikeassa webinaarihuoneessa. Kun muutama osallistuja sentään roikkui vielä linjoilla, päätin nostaa leukani pystyyn ja pistää uudestaan menoksi. Nöyrät, häpeällä maustetut anteeksipyynnöt ja nopeasti asiaan, ettei tuhlaannu enempää aikaa…

Sain joten kuten kahlattua esitykseni läpi ja koko ajan minua hirvitti katsoa kelloa: kuinka myöhälle ilta ehtikin nyt lipsahtaa. Illan kruunasi vielä se, että kun sain jotenkin koottua itseni tapahtuman jälkeen ja tein ilta-palaa, koko aloittamaton ateria kaatui pitkin sohvaa… eiku repimään päällistä pyykkikoneeseen lannistumisen kyyneleet valmiina silmäkulmassa.
Nöyryytykseni oli täydellinen ja ihmettelin sisäisesti huutaen, että mitä pahaa olenkaan tehnyt ansaitakseni tällaisen mokakeskittymän yhdelle illalle. Mielentilaani rassasi väsymyskin ja jokainen vastoinkäyminen tuntui jo elefantin kokoiselta. Ei auttanut kuin hengittää vain syvään ja koittaa rentoutua, ettei mene yöunetkin.

Mokan jälkeinen olo on kyllä kamala ja sitä pyöritellessäni ajattelin, että se ansaitsee kyllä oman blogikirjoituksen. Siis siitä näkökulmasta, että kuinka siitä voisi mahdollisimman nopeasti toipua. Sillä totuus on kuitenkin se, että jos kukaan ei mokani johdosta menettänyt henkeään, lähes kaiken muun voin tavalla tai toisella hyvittää, korvata tai korjata.

 

Jos vaan makais, ei mokais

Tekevälle sattuu ja aina voi olla ylpeä ainakin siitä, että on ollut rohkeutta yrittää ja tehdä. Mokilta voi säästyä vain, jos elää kuplassa tekemättä yhtään mitään. Ja sittenkin mokaa siinä, että kunto ja aivot rapistuvat ennen aikojaan tai menettää miljoona elämänsä tilaisuutta…

 

Mokista oppii tehokkaimmin

Jos kaikki aina onnistuisi kerralla, menettäisit aika monta mahdollisuutta oppia näkemään asiat useammalta kantilta.

 

Mokista syntyy mehukkaimmat jutut kahvipöytiin

Kun olet toipunut alkujärkytyksestä, uskalla reippaasti nauraa itsellesi ja käännä tilanne voitoksesi tarinan muodossa. Mikäs sen hauskempaa, kuin jakaa moka hassuna sattumuksena eteenpäin. Kun kerrot tarinan itse, voit maustaa sen haluammallasi tavalla. Kun kirvoitat mehevät naurut koko porukalta, olet koko tarinan ja tilanteen sympaattinen sankari.

Mokasi voi auttaa toisia välttymään samalta

Mokaa ei kannata piilotella siksikään, että se voi olla arvokas vinkki toisille välttyä samalta tilanteelta. Ihmiset oppivat tehokkaasti tarinoista ja toisten kokemuksista. He ovat iloisia ja kiitollisia, kun saavat arvokkaan vinkin sinulta. Ja lisäksi saatat saada vaihtokauppana vastaavia tarinoita ja vinkkejä.

Huomaat, ettet olekaan ainoa jolle sattuu ja tapahtuu. Ja kerronpa salaisuuden: aika moni kansainvälisesti menestyvä koutsi ja konsultti on perustanut uransa omille mokilleen. Voit siis jopa tehdä bisneksen siitä, että autat toisia välttämään ne mokat joita olet itse tehnyt!

 

Mokasta voi seurata paljon hyvääkin

Joskus moka on tarpeellinen siksi, että se mahdollistaa onnistumisen toista kautta tai toisessa asiassa. Kutsu sitä kohtaloksi, sattumaksi, johdatukseksi tai universumin tahdoksi, mutta huomaat ennemmin tai myöhemmin, että asioilla on tapana järjestyä parhain päin.

 

Moka tekee sinusta inhimillisen

Kukaan ei ole täydellinen, mutta usein ajattelemme, että muut ovat jotenkin täydellisempiä kuin me itse. Kun siis mokaat, moni ympärilläsi voi itseasiassa tuntea helpotusta siitä, kun he huomaavat että muillekin sattuu ja tapahtuu. Se ei ole vahingoniloa vaan jotain, joka vahvistaa heimohenkeä ja yhteenkuuluvuutta porukassa.

 

Et ole yksin

Muutkin toivovat onnistumistasi ja myötäelävät epäonnistumisenkin hetkellä. Jos sinusta kuitenkin tuntuu, että joku osoittaa sinua syyttävällä sormella, kysy mitä voit tehdä korjataksesi asian ja tee parhaasi hyvittääksesi tilanne tavalla, joka tuo mielenrauhan teille molemmille.

 

Muista myös onnistumisesi

Minulla oli ollut loistoviikko tuohon mokaani saakka ja jopa vielä paria tuntia ennen olin saanut asiakkailtani ihan huippua palautetta. Tajusin, että jos jään liiaksi märehtimään yhtä (tai kahta) mokaani, en pysty enää antamaan noille hienoille hetkille enää sitä arvoa, joka niille kuuluu. Päätin siis suunnata katseeni onnistumisiini sekä muihin hyviin hetkiin ja antaa niille se arvo, joka niille kuuluu. Ja kas, oloni parani.

Asiat perspektiiviin

Myöhästyminen omasta webinaarista, ruoan kaatuminen… aika pientä, hei. Sen rinnalla, mitä kaikkea muuta tapahtuu ja voisi tapahtua. Ja kumpikaan ei johtunut onneksi mistään sairauskohtauksesta tai muusta isommasta asiasta. Omia hassuja toilailujani vain. Pisara meressä. Mikrohiukkastakin pienempi juttu universumissa.

 

Et ole maailman keskipiste (sorry)

Niin hurjan isolta kuin moka tuntuukin, usko pois, koko maailma ei seuraa tekemisiäsi. Ainakaan jos et satu olemaan superjulkkis. Maailma ei suistu raiteiltaan mokasi johdosta, maailma ei käänny ikuisesti sinua vastaan eikä mokaasi tulla kirjoittamaan historian kirjoihin. Sorry.

 

Luovu taakasta, joka ei tuo elämääsi mitään lisäarvoa

Mokasi kulkee taakkanasi vain jos itse päätät kuljettaa sitä mukanasi. Ota opiksesi, tee tarpeelliset toimet tilanteen korjaamiseksi ja jätä asia taaksesi.

Kuvat: Dreamstime, Pixabay

0 responses on "Näin selviät mokasta"

Leave a Message

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Intravia Valmennus Oy, Askeleet Mielen Voimaan
X