Näin pääset huijarisyndroomasta eroon

Huijarisyndrooma on puhututtanut viime aikoina paljon. Ja hyvä niin, koska mitä useampi siitä kärsivä voi oppia tunnistamaan sen itsessään, sitä useampi voi siitä myös toipua ja parantaa elämänlaatuansa merkittävästi.

 

Mikä ihmeen huijarisyndrooma?

Nimestään huolimatta huijarisyndrooma  ei ole mielenterveyden häirio vaan yksinkertaisesti tapa reagoida asioihin, joka perustuu ajattelun vääristymään. Usein se vaivaa juuri sellaisia ihmisiä, joita ei ikinä uskoisi tällaisen asian vaivaavan: tunnollisten, osaavien, menestyvien ja ahkerien. Ulkoisesti hän siis näyttää pärjäävän varsin hyvin ja ansioituu tehtävissään esimerkillisesti.

Ihminen itse puolestaan näkee itsensä jopa tyhmänä ja huonona. Ympäristön palautteen ja oman ajattelun välille on syntynyt erikoinen kuilu, joka tuntuu käsittämättömältä tälle ihmisille. Niinpä hän selittää tilanteen itselleen siten, että hänen on täytynyt jotenkin onnistua huijaamaan ihmisiä ja kaikki mitä hän on onnistunut saavuttamaan on jotenkin hyvän tuurin tai väärinymmärryksen seurausta.

Tästä syntyy jatkuva syyllisyyden ja häpeän tunne. Tyypillistä huijarisyndroomassa on se, että ihminen pelkää ”paljastuvansa” epäpäteväksi ja taitamattomaksi. Koska hän kokee saaneensa menestyksensä ”vahingossa”, hän pelkää että se voidaan ottaa yhtä helposti häneltä poiskin. On vain ajan kysymys, milloin kaikki tajuavat ”totuuden”. Positiivisen palautteen hän ohittaa näillä samoilla perusteilla: ei se ole oikeasti totta, hän on vain onnistunut jotenkin huijaamaan ympäristöään.

”Huijari” ei siis huijaa tarkoituksella, eikä varsinkaan ympäristö näe häntä huijarina. Hän itse pelkää tulleensa vahingossa huijanneeksi ihmisiä omalla toiminnallaan.

 

Entä jos kärsin huijarisyndroomasta?

Hyvä uutinen on se, että kun kyseessä on tapa reagoida asioihin, tilanne tarjoaa monta mahdollisuutta positiiviselle muutokselle. Tavat on muutettavissa, reaktiot voidaan valita tietoisesti ja asioita voidaan harjoitella katsomaan eri näkökulmista.

Jotenkin tunnistaisin huijarisyndroomasta jotain muutakin tuttua. Kuvaus muistuttaa osaltaan samoista piirteistä kuin heikko itsetunto tai riittämättömyyden tunne. Kaikille näille ajatusmalleille on myös yhteistä se, että kuka tahansa voi kokea näitä tunteita väliaikaisesti elämäntilanteiden muuttuessa tai ne voivat olla hyvin pitkään vahvistuneita, jatkuvia tunnetiloja. Niiden tiedostaminen on ensimmäinen askel positiiviseen muutokseen ja tasapainon palauttamiseen itsensä kanssa.

 

Heikko itsetunto

Heikko itsetunto tuntuu tyhjänä aukkona sisällä, jota ihminen pyrkii täyttämään jollain. Hyvin usein tätä tyhjyyden tunnetta yritetään hoitaa hakemalla hyväksyntää ja kehuja muilta ihmisiltä miellyttämisen kautta. Samalla omat tarpeet jätetään taka-alalle ja valintoja tehdään vahvasti ulkoapäin ohjautuen. Vaikeaksi tilanteen tekee se, että mikään määrä kehuja ja huomiota ulkopuolelta ei voi kuitenkaan pysyvästi täyttää tuota aukkoa, se on kuin vettä kantaisi kaivoon.

Heikosta itsetunnosta kärsivä kokee, ettei voi saada tarpeeksi ”sitä jotain” tarvitsemaansa ulkomaailmalta.

 

Riittämättömyyden tunne

Riittämättömyyden tunne tuntuu ulkoisena rimana, jota ihminen pyrkii tavoittelemaan ja joka aina tuntuu olevan pari senttiä liian korkealla. Tämä riman korkeus on asetettu itse sillä perusteella mitä itse ajatellaan ulkoisten odotusten olevan. Riman korkeus kuitenkin yliarvioidaan reippaasti, ja seurauksena on usein ylisuorittaminen ja jopa täydellisyyden tavoittelu.

Riittämättömyyden tunteesta kärsivä kokee, ettei kykene antamaan tarpeeksi ”sitä jotain” ulkomaailmalle mitä häneltä vaaditaan.

 

Vastaus löytyy itsestä

Huijarisyndroomassa yhdistyy usein heikko itsetunto ja riittämättömyyden tunne. Ja näillä tunteilla on jotain yhteistä: vaikka ihminen hakee helpotusta oloonsa suhteestaan ulkomaailmaan, vastaus löytyy kuitenkin siitä, että ihminen itse antaa itselleen sen mitä tarvitsee. Hyväksyy itsensä juuri sellaisena kuin on tai tunnustaa riittävänsä itselleen juuri sellaisena kuin on.

Huijarisyndrooma eroaa kuitenkin heikosta itsetunnosta ja riittämättömyyden tunteesta siinä, että sille tunnusomaista on paljastumisen pelko: se ohjaa vahvasti ihmisen toimintaa. Pelko saa itsesuojeluvaiston heräämään ja sitä kautta ihminen alkaa vältellä sellaisiakin asioita, joiden normaali kohtaaminen olisi hänelle pelkästään hyväksi.

Huijarisyndroomassa pelko voi saada aikaan kahdenlaista ääripään käyttäytymistä: toisaalta ihminen voi alkaa ylisuorittaa ja ylivarmistella, toisaalta vältellä ja lykätä tehtäviä. Tähän voi liittyä siis perfektionistisia ajatuksia: ihminen saattaa viilata pilkkua viimeisen asti osaamatta lopettaa tai jos hän ei usko heti onnistuvansa täydellisesti, hän luovuttaa jo alussa.

 

Voiko huijarisyndroomasta päästä eroon?

Toimintatavat ja ajattelumallit eivät synny hetkessä. Ne vaativat useita toistoja muodostuakseen automaattisiksi ”reaktioiksi”. Vastaavasti niistä poisoppiminen ja uuden tavan sisäänajaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Huijarisyndrooma saattaa vaatia työstämistä pitkään, mahdollisesti läpi elämän. Elämäntilanteiden vaihtuessa vanhat ajattelumallit saattavat aktivoitua uudelleen.

Hyvä uutinen on se, että kaikki tarpeellinen löytyy läheltä, omasta itsestäsi. Ole siis itsellesi lempeä ja tee määrätietoista työtä positiivisen muutoksen aikaansaamiseksi. Rohkeus on sitä että toimii pelosta huolimatta. Luottamus ja rakkaus puolestaan kumoavat pelon. Pelon voittamiseenkin vastaukset ja voimavarat löytyvät sisältäsi.

Voit nopeuttaa prosessia kun kiinnität reilusti huomiota jokaiseen pieneenkin onnistumiseen ja edistysaskeleeseen matkallasi. Kiitollisuudella on mahtava voima, ja tässä kohtaa voit osoittaa kiitollisuutta itsellesi ja antaa myös sen toimia parantavana balsamina.

 

Näin pääset huijarisyndroomasta eroon

1. Seuraa ajatuksiasi ja tiedosta, että sinun ei tarvitse samaistua ajatuksiisi tai tunteisiisi. Voit seurata niitä mielen tapahtumina, sisäisenä puheena. Onko sisäinen puheesi kannustavaa ja hyvinvointiasi tukevaa?

Voit avoimesti hyväksyä kaikki ajatuksesi ja tunteesi, eikä sinun tarvitse aktiivisesti pyrkiä niitä muuttamaan, riittää kun opettelet havainnoimaan ja seuraamaan mitä mielessäsi tapahtuu ja miten se sinuun vaikuttaa.

Kun huomaat pelon ja ahdistuksen nousevan, muistuta itseäsi siitä, että se johtuu vain oppimastasi ajattelumallista ja opit vähitellen oivaltamaan, ettei tunteille ole todellista syytä. Opit tuntemaan itsesi paremmin ja huomaat, mitkä tilanteet saavat pelkosi laukeamaan. Vahvistut ja opit korjaamaan ajatteluasi.

2. Kohdista huomiosi tietoihisi, taitoihisi ja vahvuuksiisi. Kirjaa ylös onnistumisesi ja hyvä palaute jota saat. Jos sinulla on vaikeuksia luottaa palautteeseen, aloita siitä palautteesta jota saat niiltä ihmisiltä, joihin luotat. Harjoittele tietoisesti ottamaan palaute vastaan avoimin mielin. Opettele olemaan itsellesi myötätuntoinen ja ymmärtävä, ole itsellesi paras kaverisi.

3. Tunnista tilanteet, joissa tunnet pelkoa paljastumisesta ja pysähdy tunteen äärelle. Tunnista reaktiosi ja kysy itseltäsi, palveleeko tämä sinun hyvinvointiasi? Rohkeus on sitä että toimii pelosta huolimatta. Luottamus ja rakkaus puolestaan kumoaa pelon. Tunnista toimitko tilanteessa pelosta vai luottamuksesta käsin. Ja toimitko ulkoapäin ohjautuen vain sisäisistä arvoistasi käsin.

4. Opettele antamaan itsellesi lupa riittää juuri sellaisena kuin olet, ainutlaatuisena omana itsenäsi, sellaisena olet aina täydellinen. Anna itsellesi se hyväksyntä, jota haet muualta. Vain se hyväksyntä, jonka annat itsellesi voi täyttää tarpeesi ja voittaa pelkosi.

 

Kuvat: Depositphotos, Shutterstock, Pixabay

 

Tutustu myös:

 


avainsanat

ajatuksen voima, ajatusmallit, hyvinvointi, itsetunto, menestys, toimintatavat, ura


Tsekkaa myös

Kuinka kaikki voi muuttua hetkessä

Kuinka kaikki voi muuttua hetkessä
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>