Kuinka rauhoittaa illalla jylläävät ajatukset? 5 helppoa keinoa - Askeleet Mielen Voimaan

Kuinka rauhoittaa illalla jylläävät ajatukset? 5 helppoa keinoa

Tiedätkö sen tunteen, kun pääset viimeinkin pitkän ja vauhdikkaan päivän jälkeen nukkumaan? Ai ihanuutta! Sängyn lämpöinen pehmeys, täysi rauha ja hyvin ansaittu uni odottaa. Sitten jostain mieleesi pulpahtaa jokin muisto päivän tapahtumista. Ja muistat yhden tekemättömän työn, joka pitää ehdottomasti hoitaa huomenna.

Pian käyt mielessäsi kuvitteellista keskustelua kollegasi tai asiakkaan kanssa. Pohdit, mikä olisi paras ratkaisu siihen ongelmaan, josta ystäväsi puhui. Ja niin edelleen. Kello käy ja uni odotuttaa tuloansa. Sitten alkaakin sisäinen keskustelu siitä, että nyt pitäisi jo nukkua, koska herätykseen on enää niin ja niin monta tuntia. Levottomuutesi alkaa lisääntyä ja huomaat etsiväsi parempaa asentoa 5 minuutin välein. Tuttua?

Valmennusluennoilla usein pohditaan tätä todella ärsyttävää ja yleistä ilmiötä. Mikä siinä onkin, että aina illalla ajatukset alkavat laukkaamaan niin holtittoman tuntuisesti. Tuntuu aivan mahdottomalta saada niitä hallintaan. On kuin oma pää alkaisi elää ihan omaa elämäänsä. Ja se kaikki valvominen on pois arvokkaasta lepoajasta. Sama ilmiö alkaa jylläämään myös silloin, jos satut heräämään aamuyöstä. Kuinka ärsyttävää ja turhauttavaa!

 

Miksi ajatukset jylläävät illalla?

Tähän ilmiöön on parikin täysin luonnollista selitystä. Jos sinulla on ollut vauhdikas päivä ja keskittymistä vaativia tehtäviä paljon, voi olla että ainoa rauhallinen hetki omille ajatuksillesi on vasta illalla kun pääset sänkyyn. Heti tilaisuuden tullen mielesi alkaakin vaatia huomiotasi ja läjäyttää kerralla “työpöydällesi” koko kasan sekalaisia ajatuksia aivan kuin käyttäen tilaisuutta hyväkseen, että nytpä viimeinkin on rauhallinen aika laittaa nämä järjestykseen… Ja tarkemmin ajatellen, onhan se ihan loogista, että joskus olisi oltava aikaa omillekin ajatuksille. Aivosi tarvitsevat tätä säännöllistä siivousta.

Toinen selitys on se, että kun rentoudumme, yhteys alitajuntaamme vahvistuu. Se alkaa tuomaan esille niitä oivalluksia, havaintoja ja asiayhteyksiä, jotka se on kerännyt päivän mittaan. Kun rentoudut ja tietoinen mielesi rauhoittuu, on alitajuntasi vuoro tuoda omat asiansa käsiteltäväksi. Ehkä olet huomannutkin, kuinka tällaisina hetkinä ajatuksesi hyppelehtivät nopeasti asiasta toiseen ja löydät välillä ihan hassuja yhteyksiä eri asioiden välille. Yksi pieni ajatus saattaa saada aikaan pitkän ajatusketjun, jonka lopussa et enää muista, mistä kaikki sai alkunsa. Ja muistellessasi ketjun kulkua, olet ihmeissäsi kuinka päädyit ajatuksesta A ajatukseen X.

 

5 keinoa rauhoittaa illalla jylläävät ajatukset

Kun ymmärrämme ajatusmaailmamme toimintaa, on helpompi löytää keinoja sen parempaan hallintaan. Tämä vaatii treenausasennetta eli valmiutta mielen lihaksiston kehittämiseen. Voit verrata tilannetta pienen koiranpennun kouluttamiseen. Jos et kouluta pentua, se villiintyy ja tekee kaiken oman mielensä mukaan. Kun teet säännöllistä ja johdonmukaista harjoittelua, huomaat pian kuinka mielesi alkaa oppia uusille tavoille, jotka tukevat paremmin hyvinvointiasi. Eli koulutat pennusta uskollisen kumppanin ja apurin itsellesi.

 

1. Varaa iltaan oma hetki ajatuksille

Ennen kuin menet sänkyyn, ota itsellesi rauhallinen hetki ja ajattele päivän asiat järjestykseen. Tähän riittää varttikin. Tärkeintä on se, että teet sen muualla kuin sängyssä. Istu mukavasti sohvalla, kuuntele rauhallista musiikkia ja tuijottele kynttilää. Tai käy itseksesi saunassa tai kylvyssä. Halutessasi voit pitää lähistöllä muistikirjaa, johon kirjaat mieleesi pulpahtavat ideat ja tehtävät. Ja kun valmistaudut unillesi, voit tietoisesti sulkea tämän päivän asiat käsitellyiksi ja siirtyä keräämään energiaa uuteen päivään.

 

2. Kirjoita iltasivut

Julia Cameronin aamusivut ovat monille tuttu tapa tyhjätä pää päivän alkuun. Sama menetelmä toimii hienosti myös iltaisin. Ota eteesi pari tyhjää A4-sivua ja kirjoita ajatuksen virtaa, kaikki mitä mieleesi pulpahtaa. Älä editoi tai suunnittele kirjoittamaasi, vaan kirjoita ajatuksesi ihan sellaisenaan ja siinä järjestyksessä kuin ne tulevat.

 

3. Meditoi ja rentoudu

Kuuntele rauhallista, rentouttavaa musiikkia, ota mukava asento ja anna ajatustesi kulkea vapaasti. Jos pidät meditoinnista, ajoita yksi meditointihetki iltaan. Ota tietoisesti aikaa mielesi lempeään rauhoittamiseen ja rytmisi hidastamiseen.

 

Lue myös: Pikameditaatio: löydä mielenrauha vaivattomasti

 

4. Liiku lempeästi

Liikunta auttaa “nollaamaan” päivän ja antaa tilaisuuden ajatusten järjestelylle, kun liikunta on riittävän rauhallista. Lempeä liikunta auttaa kehoasi ja mieltäsi palautumaan päivän rasituksista. Se laskee myös stressitasoasi. Liikunta ei saisi olla aina pelkkää hikiliikuntaa, kehosi ja mielesi tarvitsevat myös tätä lempeää liikuntaa. Tee siis illalla vaikka leppoisa kävelylenkki, venyttele tai joogaa.

 

Lue myös: 10 hyvinvointia lisäävää tapaa jotka haluaisin oppia

 

5. Kiitä itseäsi ja anna päivälle merkitys

Voit laittaa päiväsi tietoisesti pakettiin ja valmistautua uuteen päivään. Valmentaja Brendon Burchardilla on tapana kerrata oma sloganinsa “Live. Love. Matter.” Eli iltaisin hän kysyy itseltään, kuinka olen elänyt tänään, kuinka olen rakastanut tänään ja kuinka olen tehnyt jotain merkityksellistä.

Vastaukset voivat olla hyvinkin arkisia, mutta ne antavat sinulle tunteen, että olet saanut aikaan itsellesi merkityksellisiä asioita. Voit kiinnittää huomiosi siihen, millä tavalla päiväsi oli omalla tavallaan onnistunut ja mistä hetkistä nautit erityisesti. Voit myös kerrata ne asiat, joista voit olla kiitollinen. Ja näin voit tehdä itsellesi selväksi, että sinulla on nyt lupa rentoutua ja nukkua hyvillä mielin. Huomenna on uusi päivä ja uusi mahdollisuus elää, rakastaa ja tehdä jotain merkityksellistä.

 

Kuvat: DepositphotosGraphicstock

 

 

Pinnaa juttu Pinterest-tauluusi, niin löydät sen helposti uudelleen!

illalla-jyllaavat-ajatukset-pin

1 responses on "Kuinka rauhoittaa illalla jylläävät ajatukset? 5 helppoa keinoa"

  1. Hyviä neuvoja!
    Itse asiassa noiden myötä tajuan, miten viisas perinne onkaan iltarukous. Siinä rauhoitutaan, kelataan päivän tapahtumia, kiitetään ja pyydetään siunausta. Sen päälle on hyvä nukahtaa. Lapsen sekä aikuisen 🙂

Leave a Message

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Intravia Valmennus Oy, Askeleet Mielen Voimaan
X