Kärsivällisyyttä, pääset kyllä pettymyksen yli - Askeleet Mielen Voimaan

Kärsivällisyyttä, pääset kyllä pettymyksen yli

Pettymykset ovat osa elämää. Ne kasvattavat luonnettamme, vahvistavat arvomaailmaamme ja auttavat uudelleenarvioimaan sitä, mikä meille on hyväksi ja mikä ei. Pettymykset ovat joskus hyvinkin kivuliaita. Ne sieppaavat energiamme ajatusmyllyihin, joissa mietimme syvällisiä kysymyksiä. Mikä on oikein ja mikä väärin? Miksi näin kävi? Olisinko voinut tehdä tai sanoa jotain toisin? Olisinko voinut ennakoida tämän jotenkin? Miksi juuri minä? Mitä pahaa olen tehnyt? Ja mitä seuraavaksi pitäisi tehdä? Voinko ikinä antaa tätä anteeksi? Voinko ikinä unohtaa? Ja niin edelleen….

Mistä pettymys ylipäätään syntyy? Selitys on yllättävän yksinkertainen: pettymys riippuu odotuksistasi. Pettymys syntyy siitä, että odotukset ovat olleet jollain tavalla suuremmat kuin toteutunut todellisuus. Jos taas odotuksesi olisivat ylittyneet, olisi tiedossa ollut mukava yllätys. Toteutunut todellisuus riippuu monista ulkopuolisista tekijöistä, joihin et voi vaikuttaa. Odotuksiisi taas voit vaikuttaa aina. Petytkö vai ilahdutko, se riippuu siis odotuksistasi.

 

Kaksi tapaa päästä pettymyksen yli nopeasti

Kun kohtaat pettymyksen, kannattaa siis ensin palata odotuksiisi. Oliko odotuksillasi oikeasti perusteita? Mitä jos rima olisi ollut alhaammalla? Joskus pettymyksen tunne helpottuu jo sillä, että muokkaat odotuksiasi jälkikäteen ja suhteutat toteuman niihin uudelleen.

Toinen asia minkä voit tehdä, on kysyä itseltäsi: olinko kertonut odotuksistani toiselle? Ehkä tilanne on korjattavissa yksinkertaisesti sillä, että kerrot mitä odotat ja perustelet myös miksi. Ehkä voitte sopia asioista niin, että tulevaisuudessa tiedät mitä voit odottaa ja toinen tietää, mitä häneltä odotetaan. Se helpottaa myös jo koetun pettymyksen synnyttämiä tunteita.

 

Kolmas tapa päästä pettymyksen yli

On tilanteita, jossa ratkaisu ei synny näin helposti, vaan sen käsittely vaatiikin kärsivällistä ajatusmallien treenaamista. Asian käsittelyn voi tehdä monimutkaiseksi se, että siihen liittyy paljon erilaisia voimakkaita tunteita, ympäristön paineita, moraalisia arvokysymyksiä ja ihan yksinkertaisia käytännön ongelmiakin.

Jos esimerkiksi sinulla on ollut jostain ihmissuhteesta suuret odotukset ja joudutkin yllättäen erityisen huonosti kohdelluksi, kipu ja hämmennys on suuri. Tilanne on vaikea, jos keskusteluyhteys katkeaa kokonaan. Helpoimmalta tuntuisi, jos vain voisi pyyhkiä kaiken pois tietoisuudestaan. Saattaa olla, että joudut edelleen olemaan tekemisissä tämän ihmisen kanssa. Jotta se on mahdollista, sinun täytyy miettiä, miten suhtaudut näihin tilanteisiin ja miten toimit niissä jatkossa.

Hyvä uutinen on se, että tästäkin tilanteesta selviät kyllä. Avaimet siihen ovat kärsivällisyys ja sinnikäs treenaus.

Etene näillä askelilla:

 • Muokkaa odotuksesi uusiksi.
 • Anna anteeksi ja päästä itsesi irti taakasta.
 • Unohtaa ei tarvitse. Mieti mitä voit oppia tapahtuneesta ja kuinka toimit jatkossa, jos kohtaat saman tilanteen uudelleen.
 • Tee päätös, millainen suhde mielestäsi on mahdollinen kokemasi jälkeen ja millainen suhde parhaiten tukee hyvinvointiasi.
 • Mieti, kuinka tilanne vaikuttaa ympäristöösi ja mikä kokonaisuuden kannalta on järkevää.
 • Pidä mielessäsi terve itsekkyys, sinun ei tarvitse uhrata hyvinvointiasi muiden odotusten tai muiden arvomaailman vuoksi.
 • Ja muista: et ole olosuhteiden uhri, on aina jotain mitä voit tehdä hyvinvointisi eteen ihan itse.
 • Muodosta uusi ajatusmallisi tilanteesta. “Ok, näin kävi ja meillä ei vain tällainen juttu toimi. Jatkossa toimimme siis toisin.”

Ole valpas ja huomaa, milloin ajatuksesi lipsuilee takaisin vanhoihin odotuksiin “voi miksei me voida olla niinkuin…?!” Ole kärsivällinen, sillä muutos vaatii tietyn määrän toistoa, jotta siitä tulee tapa. Suuntaa samalla huomiosi ja energiasi johonkin positiiviseen asiaan elämässäsi. Mieti itsellesi jokin kiintopiste “horisonttiin.” Näin vältät katkeruuden, liian murehtimisen ja asian yliajattelun.

 

Lipsuminen ja harmittelu kuuluu asiaan

On hyvä tiedostaa, että lipsumisen tunne ja harmittelu ovat vain ajatuksia. Ajatuksia päässäsi, ja ne tulevat ja menevät. Tunteet syntyvät näistä ajatuksista. Ja ajatuksiisi voit vaikuttaa. Voit siis vaikuttaa tunteisiisi ajatustesi kautta. Millainen ajatusmalli siis tuottaisi sellaisia tunteita, jotka tukevat hyvinvointiasi ja parantavat oloasi?

Voit ajatella tilannetta kuin ruoan laittoa tai leipomista rajoitetuilla tarvikkeilla. Mitä näistä aineksista voisi käyttää ja miten, jotta saisit aikaiseksi kuitenkin mahdollisimman hyvän makuelämyksen? Jos odotuksesi oli vehnäjauho, mitä mahtavaa voisit loihtia kaurahiutaleista? Mikään ainesosa, samoin kuin ei mikään ihminenkään ole sellaisenaan hyvä tai huono. Lopputulos riippuu siitä, millaisen roolin sille annat.

 

Treenaa sinnikkäästi – kipu helpottaa

Treenaa uutta ajatusmallia kuin tanssitaitoa. Alussa harha-askelia tulee useammin, mutta aina kun palautat mieleesi oikean askelsarjan, hiot taitoasi paremmaksi. Ja lopulta se sujuu… kuin tanssi vain! Harjoittelu vaatii kärsivällisyyttä ja sinnikyyttä muistuttaa itseään aina lipsumisen hetkellä siitä, että valitset oman hyvinvointisi kannalta paremman ajatusmallin.

Jonkin ajan kuluttua huomaat, että pettymyksen kipu alkaa helpottaa. Huomaat, että uusi ajatusmalli ja uudet toimintatavat alkavat tuntua omilta ja tutuilta. Ja huomaat, että elämässä on paljon muutakin hyvää – saatat kohta löytää tilalle jotain monin verroin parempaa.

 

Tänään on hyvä päivä

Ajatus tähän kirjoitukseeni lähti siitä, että heräsin tänä aamuna tuohon tunteeseen. Kipu on alkanut helpottaa. Uusi ajatusmalli tuntuu jo tutummalta kuin vanha. Huomaan, että olen saanut tilalle jotain paljon parempaa, mutta se vaati sen, että uskallan päästää irti vanhasta ja antaa uudelle tilaa.

Sanotaan, että elämä opettaa samaa läksyä niin kauan, että sen oppii. Havahdun huomaamaan, että takana on 10 vuoden jakso peräkkäisiä pettymyksiä ja sydämen särkymistä uudelleen ja uudelleen. Pään hakkaamista seinään, yrittämistä, luovuttamista ja taas uudelleen yrittämistä. Jahkailemista lähteäkö vai jäädä. Uhrautumista muiden miellyttämiseksi ja taas uudelleen oman vapauden vaatimista äänekkäästi. Oman itseni kadottamista ja uudelleen etsimistä. Tunteiden vuoristorataa syvästä murheesta käsittämättömän suureen onneen. Katkeruuden ja katumuksen jälkeen taas uskoa elämään ja elämänkokemuksen arvostamista.

Se kaikki on takana ja läksy opittu, toivon. Jotain paljon parempaa on varmasti edessä. Tänään on hyvä päivä. Ja se riittää juuri nyt.

Kuvat: Pixabay

 

2 responses on "Kärsivällisyyttä, pääset kyllä pettymyksen yli"

 1. Virpi Palomäki24/01/2016 at 10:08Vastaa

  Kiitos Leena hyvästä blokista. Tämä on niin totta. Itse toimin hyvin pitkälti näin. lisäksi rukoilin. Rukoilin minua satuttaneelle onnea, rakkautta ja kaikkea hyvää. LIsäksi myötätuntomeditaatiota ja lempeyden lauseita.Toimii.
  Nyt olen päässyt asia yli ja elämä jatkuu. Oikeasti.
  T. Virpi Palomäki

  • Kiitos Virpi hienosta kommentista! Ikäviin tunnetiloihin juuttuminen tosiaankin toimii vain jarruna ja oman elämän jatkaminen siitä on aika mahdotonta. Myötätunto ja lempeät ajatukset eivät useinkaan ole se ensimmäinen reaktio, mutta niillä todellakin on yllättävän tehokas parantava ja puhdistava vaikutus. Kiitos tästä vinkistä, loistava lisäys aiheeseen!

Leave a Message

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Intravia Valmennus Oy, Askeleet Mielen Voimaan
X