Muutosvoimaa

Tv:ssä tyttö kertoo, kuinka vaihto-oppilasvuosi muutti hänet ujosta, hiljaisesta tytöstä vuodessa sosiaaliseksi, ulospäinsuuntautuneeksi nuoreksi naiseksi. Jäin miettimään, kuinka usein juuri tuollainen suuri kulttuurimuutos voi tuoda ihmisestä aivan uusia puolia esiin. Ja kuinka toisaalta kasvuympäristö voi tahattomasti luoda kaikilla odotuksillaan ja lokeroinneillaan näkymättömät kahleet, jotka estävät vastaavan kehityksen tutussa ympäristössä. Monet pienen kylän kasvatit puhkeavat kukoistukseensa vasta päästyään omille siivilleen suuremmilla opiskelupaikkakunnilla.

Aikuisena persoonallisuuden ja luonteen kehitys tuntuu saavuttaneen maalinsa, olemme sitä mitä olemme. Vaikkei se ihan niinkään ole. Edelleenkin on mahdollista korostaa tai vaimentaa luonteensa eri puolia – kehittyä ihmisenä. On kuitenkin helpompi piiloutua sen taakse ”että mun luonne nyt on tämmönen, enkä minä sille mitään voi.”

Kumpi joustaa: luonne vai käytös?

Ihmisen luonne ja persoonallisuus ovat yllättävän elastisia. Kyse on enemmänkin siitä, kuinka paljon viitsii nähdä vaivaa. Toinen harha on se, että luonne, persoonallisuus ja käyttäytyminen mielletään samaksi asiaksi. Käyttäytyminen on kuitenkin vieläkin joustavemmin muutettavissa. Mutta usein on helpompaa mennä piiloon selitysten taakse ”että tämmönen olen, ota tai jätä”. Ja onhan se turvallisempaakin pysyä omalla mukavuusalueellaan. Tiedät itse kuka olet ja millainen olet, ja niin tietävät myös läheisesi ja ympäristösikin. Kaikki sujuu ihan niinkuin pitääkin, niin kuin aina, ennakoidusti.

Hyväksytyksitulemisen tarve?

On hämmentävää ja haastavaakin lähteä tekemään selkeästi näkyviä muutoksia itsessään ja käyttäytymisessään, varsinkin jos teet sen tutussa ympäristössä. Meillä jokaisella on tarve tulla hyväksytyksi. Meillä on myös tarve suojella omaa egoammme. Siksi on hieman pelottavaa ajatella muiden ihmisten reaktioita, kun muutatkin omaa toimintaasi selkeästi joksikin muuksi. Ja valitettavasti ympäristössämme on aina niitä, jotka suhtautuvat nuivasti kenenkään muun muuttumiseen.

Silloin kannattaa muistuttaa itselleen, että se vain kertoo jotain heidän kyvystään sopeutua muutoksiin tai ylipäätään kyvystä muuttua. Sillä ei ole mitään tekemistä sinun kanssasi tai itse muutoksesi kanssa. Heidän reaktionsa on samanlainen ihan kaikkiin ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Jos huomaat työkaverisi suhtautuvan nuivasti hoikentuneeseen olemukseesi tai iloisempaan ilmeeseesi, todennäköisesti hänen reaktionsa olisi aivan samanlainen, oli kyseessä kuka hyvänsä. Siinä ei siis ole mitään henkilökohtaista.

Kuka nostaisi kissan hännän?

Itsestä lähtevät muutokset ovat työläitä, ne vaativat sinnikkyyttä, päättäväisyyttä ja kärsivällisyyttä. Olisi paljon helpompaa antaa ympäristön hoitaa muutos. Esimerkiksi se, että aloitat uuden terveellisemmän ruokavalion ja luovut herkuista oma-aloitteisesti vaatii itsekuria ja päättäväisyyttä. Jos taas lähdet hyvinvointiretriittiin, jossa on tarjolla vain terveellistä ruokaa, muutos tulee annettuna ja ainoa mahdollisuutesi on sopeutua ympäristöön. Tai jos sattuisi joutumaan yksin autiolle saarelle ja ravinto on hankittava viidakosta…

Jos jäät odottamaan ympäristön muutosta, olet riippuvainen ulkoisista olosuhteista ja onnenkantamoisista. Itsestä lähtevän muutoksenkaan ei tarvitse olla niin totaalisen työläs. Erilaisilla näkökulman muutoksilla ja ajatuskuvioiden selkiyttämisillä muutostarpeesta tulee niin itsestäänselvä, että sen toteuttaminen tapahtuu melkein kuin itsestään. ”Niin, tällainenhan minä juuri olen, miksen sitä heti voinut tajuta!”

Vanha pois ja tilaa uudelle!

Kaikki lähtee ajatuksista. Joskus homma täytyy aloittaa kuorimalla päältä pois aikansa eläneet tavat, tottumukset ja ympäristön syöttämät uskomukset. Muuten tilaa uudelle ei ole. On otettava esille se kuuluisa tyhjä taulu, jotta oma, aito ääni pääsee esille.

Ihan kuin auton vuosihuolto, myös omille ajatuksilleen olisi hyvä tehdä vuosittainen tarkastus. Katsoa, minne on menossa, mitkä asiat on tärkeitä ja palveleeko sen hetkinen ajatusmaailma sen toteuttamista. Vain olisiko syytä vähän putsata nurkkia, luopua vanhasta ja antaa uudelle tilaa?

Muutosvoimaa on monenlaista

Mistä muutosvoimaa voi siis löytää?

  • Annat virran viedä ja sopeudut ympäristön muutoksiin sitä mukaa kun niitä tapahtuu.
  • Haet aktiivisesti ympäristön muutosta ja annat se muovata itseäsi.
  • Teet aktiivista muutostyötä itse ”ulkoisesti” eli muutat tapojasi ja käyttäytymistäsi tietoisesti.
  • Muutat sisäistä ajatusmaailmasi ja annat ulkoisen muutoksen toteutua itsestään.

Se, mistä muutosvoima kannattaa hakea, riippuu siitä kuinka paljon ja kuinka nopeasti muutosta haluat. Mitä enemmän otat vastuuta omista ajatuksistasi ja ymmärrät niiden voiman, sitä riippumattomampi olet muista. Voit myös muokata ympäristöäsi ihan tietoisesti tukemaan muutostavoitettasi. Hakeudu sellaiseen seuraan, joka tukee ”uutta elämääsi” ja elää samanlaista elämää. Hakeudu sellaisiin paikkoihin, joissa inspiroidut omasta muutoksestasi. Eikä koskaan pidä aliarvioida ”Fake it until you make it” -asenteen voimaa.

Tärkeintä kuitenkin on aina oma päätöksesi ja oma avoimuutesi muutokselle. Se, että sinulla löytyy joustoa. Se, että olet valmis luopumaan vanhasta, jotta voit saada tilalle jotain vieläkin parempaa. Ja TADAA! Sinä itse olet kaikkein tärkein muutosvoima!

Kuvat: Pixabay ja Bigstock


avainsanat

ajatuksen voima, inspiraatio, motivaatio, tahdonvoima, tavoite


Tsekkaa myös

Kuinka kaikki voi muuttua hetkessä

Kuinka kaikki voi muuttua hetkessä
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>