Laskeudu arkeen pehmeästi ja pidä lomafiilis mukanasi - Askeleet Mielen Voimaan

Laskeudu arkeen pehmeästi ja pidä lomafiilis mukanasi

Millaisista asioista lomafiilis syntyy? Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä lomalla? Loman jälkeen suurin haaste arkeen palaamisessa on pitää kiinni siitä ihanan rennosta fiiliksestä, jonka lomalla onnistui saavuttamaan. Äkkisukellus työrutiineihin pyyhkii pelottavan pian kaikki muistot lomasta, mutta muutamilla pikkukikoilla pystyt levittämään lomafiilistä myös arkeesi.

Pyri tuomaan lomatunnelmia ja -tapojasi mukanasi myös arkeen. Muutos vapaasta ja rennosta lomailusta tiukkaan 8 tunnin keskittymiseen aikatauluineen on iso ja vie koneiston helposti hapoille. Panostaminen pehmeään laskuun kannattaa, koska voit samalla oppia arvokkaita keinoja stressinhallintaan pidemmälläkin aikavälillä.

1. Valmistaudu jo illalla: Rauhoita illan touhuja hyvissä ajoin ja tee jotain rentouttavaa, jolla saat sisäisen tahtisi hidastumaan. Mene ajoissa nukkumaan ja varaa nukkumiselle riittävästi aikaa. Älä ota stressiä nukahtamisesta, vaan ota unen odottelukin levon kannalta. Lue kirjaa, kuuntele musiikkia tai haaveile. Onnelliset ajatukset edesauttavat unentuloa, voit siis vaikka kertailla lomasi hyviä muistoja ja listailla mielessäsi asioita, joista olet kiitollinen.

2. Vietä leppoisa aamu: Laita kello herättämään hieman aiemmin tai jos työaikasi on liukuva, salli itsellesi hieman myöhäisempi aamu. Jos sää on mukava, nauti aamupalasi ulkona. Tai juhlista töihinpaluuta vaikkapa kahvila- tai hotelli-aamiaisella! Tee jotain hieman eri tavalla kuin tavallisessa arjessasi. Salli itsesi tehdä asiat rauhassa ja kiirehtimättä. Pidä kiinni rennosta lomafiiliksestä, keskity hetkeen ja anna ajatuksesi levätä siinä, mitä olet tekemässä. Jos annat ajatuksesi laukata villisti jo päivän suunnitelmissa, stressin tunteet pääsevät hiipimään helpommin mieleesi.

3. Nauti rutiineista ja mausta päivä muutamalla yllätyksellä: Rutiineihinkin on mukava palata tauon jälkeen. Elämä saa taas vakaat kehykset. Lomalta paluu voi kuitenkin tuntua ahdistavalta, jos palaat tismalleen samaan rutiiniin. Piristä päivääsi muutamalla yllätyksellä. Älä suunnittele niitä etukäteen, vaan anna mahdollisuuksien tarjoutua ja nappaa niistä kiinni. Pidä silmäsi auki tilaisuuksille tehdä jotain eri tavalla.

4. Aloita ruokavalioon ja kunto-ohjelmaan paluu vasta seuraavalla viikolla: On houkuttelevaa aloittaa “uusi elämä” samalla kun työtkin alkavat. Monta muutosta kerralla vaativat paljon voimia, joten kannattaa harkita, josko siirtyisit uuteen elämään vaiheittain. Totuttele ensimmäisellä viikolla töihinpaluuseen ja päivärytmiin. Seuraavalla viikolla voit lisätä kalenteriisi kuntoiluhetkiä ja tiukentaa ruokavaliotasi. Uusiin tapoihin on helpompi totutella pienin askelin.

5. Palaa lomafiiliksiin mielikuvissasi: Kun sinulla on mahdollisuus muutaman sekunnin tauolle, sulje silmät hetkeksi ja anna jonkin ihanan lomahetken palata mieleesi. Tunne mielikuvasi kaikilla aisteillasi ja anna mielesi levätä tunnelmassa. Hengitä syvään ja rentoudu.

6. Hyödynnä tauot: Säät ovat vielä kesäiset, joten tee tauoillakin jotain lomafiiliksistä muistuttavaa. Käy pienellä kävelyllä, nauti lounas terassilla tai ota eväät puistoon. Jos pidät meditaatioista tai lukemisesta, harrasta jotain sellaista tauollakin. Tee jotain talviajan rutiineista poikkeavaa.

7. Lopeta työt ajoissa: Jos sinulla on liukuva työaika, tee ensimmäiset työpäivät hieman lyhyempinä. Lopeta työt ainakin ajoissa, älä jää purkamaan sähköpostiasi illaksi tai tekemään muuta “pientä” pois alta. Salli itsellesi riittävästi lepoa ensimmäisinä päivinä, sillä töihinpaluu lisää hermoston kuormitusta ja tarvitset aikaa palautumiseen. Myös aamuherätyksiin tottuminen saattaa rasittaa, joten ole itsellesi lempeä.

8. Tee työpäivän jälkeen jotain sellaista, mikä muistuttaa sinua lomasta: Loma-aktiviiteettien ei tarvitse päättyä siihen, kun työt alkavat. Hyödynnä vapaa-aika, ja tee jotain sellaista, mitä olet tehnyt lomallakin tai joka muistuttaa lomasta. Lähde rannalle, terassille, puistoon ja vietä leppoisaa aikaa unohtaen kello ja aikataulut.

9. Sulje silmät, hengitä syvään ja rentoudu. Hymyile, naura, rentouta hartiat. Pienillä asioilla voit muuttaa fiiliksesi rennoksi hetkessä. Muistuta itseäsi niistä, pidä pieniä taukoja ja ota “pikkulomasia” päivän kiireiden keskelläkin. Asennoidu töihin iloisella mielellä ja nauti työkavereiden seurasta.

Tsemppiä työpäiviin ja nautitaan kesästä!

 

Kuvat: Bigstock

0 responses on "Laskeudu arkeen pehmeästi ja pidä lomafiilis mukanasi"

Leave a Message

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Intravia Valmennus Oy, Askeleet Mielen Voimaan
X