Pikameditaatio: löydä mielenrauha vaivattomasti

Meissä jokaisessa asuu pieni mielenrauhan etsijä, joka haaveilee kiireen keskellä löytävänsä sen kuuluisan hetken rauhan. Uskoisitko, että meditointi voisi olla vastaus haasteeseen?

 

Pikameditaatiot tulevat

Meditaation ajatellaan yleensä vaativan paljon aikaa. Siitä syntyy herkästi montakin isoa kynnystä aloittelijalle: kuinka sovitat meditaatioajan päivääsi, kuinka löydät rauhallisen ja mukavan paikan koko ajaksi ja kuinka keskittymiskykysi riittää olemaan paikallaan meditoinnin vaatiman ajan.

Laura Silva, kuuluisan Silva -metodin luojan Jose Silvan tytär ja elämäntyön jatkaja, on päivittänyt Silva -metodin meditaatiotekniikoita vastaamaan nykypäivän elämäntavan vaatimuksia. Hän opettaa mm. zap-meditaatiota, jonka voi tehdä muutamassa sekunnissa. Minusta ajatus on loistava, ja ennen kaikkea virkistävä näkökulma meditaation maailmaan. Meditaatioperinne on vuosituhansia vanha ja se on kehittynyt sekä jakaantunut eri suuntauksiin ja oppeihin ajan kuluessa. Miksipä ei päivityksiä ja sovelluksia voisi kehittää edelleenkin?

 

Kokeile itse

Mindfulnessin maailmasta löytyykin jo loistava pikameditaatio, joka on helppo tehdä missä vain, milloin vain. Kuuntele esimerkkiäänite alta ja sen jälkeen voit meditoida itsenäisestikin koska vain! Tämä hengitykseen perustuva meditaatio auttaa sinua tuomaan ajatuksesi ja olemuksesi tähän hetkeen. Kehosi ja mielesi rauhoittuu, ja tunnet olevasi oikeasti läsnä tässä hetkessä.

Kun harjoittelet muutaman kerran, pääset mielenrauhan ja rentoutumisen tilaan kerta kerralta nopeammin ja vaivattomammin. Ja pystyt helposti luopumaan hetkeksi kaikesta muusta tohinasta ympärilläsi. Jotain samantapaista olet varmasti kokenutkin jo, kun kiireen keskellä olet pysähtynyt huokaisemaan, hengittämään syvään.

[s3audio s3url=”Mindfulness_hengitysharjoitus.mp3″ responsive=”on” /]

 

Jos kuuntelet mieluummin rentoutumistyyppisen äänitteen musiikin kera, kokeile tätä:

[s3audio s3url=”Pikarentoutuminen.mp3″ s3bucket=”energinen-elama-2″ responsive=”on” /]

 

Pikameditaatio stressitestissä – sananmukaisesti

Käytin tätä harjoitusta erityisen paljon silloin kun elämässäni tuntui tapahtuvan kaikki päällekkäin: tein vielä bisnesuraa talouspäällikkönä, opiskelin, vedin iltaisin ryhmäliikuntatunteja ja valmistelin oman yrityksen perustamista ja viikonloppuisin hyppäsin Pohjanmaalla viettämässä laatuaikaa mieheni kanssa. Kalenteri oli täynnä, mutta onneksi sentään aina päivitettynä, ja tiesin kuitenkin missä milloinkin piti olla.

Pelastukseni olikin silloin taito luopua tiukan aikataulun ja tulevien tehtävien murehtimisesta, ja keskittyä sen sijaan kulloinkin käsillä olevaan tehtävään. Opin sen taidon, kun minulle valkeni mitä tietoinen läsnäolo on, ja että sitä voi ja pitääkin oikeasti harjoitella. Siihen saakka olin ollut oikea murehtimisen ja jatkuvan suunnitelmien kertaamisen mestari. Keskittyminen olikin ollut usein haasteellista, koska ajatukset olivat aina pari askelta edellä.

Tiedän siis kokemuksesta, kuinka suuri mielenrauhan kaipuu kiireen keskellä on. Oma ratkaisuni oli aiemmin ikäänkuin varastoida mielenrauhaa pitkillä patikointilomilla Lapissa. Mutta se apu kesti kuitenkin vain hetken. Pikameditaation löytyminen tuntuikin sitten aivan uskomattomalta aarteelta, pystyinkin yhtäkkiä ottamaan pikkulomasia työpäivän lomassa aina kun tunsin tarvetta. Olin täynnä energiaa ja jaksoin juosta tehtävästä toiseen aikaisesta aamusta myöhäiseen iltaan. Huippua!

 

Mieti mitkä mahdollisuudet!

Pikameditaatio antaa sinulle siis mahdollisuuden kiinnittää juuresi tähän hetkeen aina kun tarvitset pienen paussin oravanpyörästäsi tai ajatusmyllystäsi. Sen lisäksi se tarjoaa mainion tavan kääntää turhat luppoajat hyvinvointiasi lisääviksi arvokkaiksi laatuhetkiksi.

Kun ajelet autolla murehtien aikatauluasi, malta mielesi ja käännä huomiosi hengitykseesi. Pääset ihan yhtä nopeasti perille, murehdit tai et. Ja voit valita saavutko perille hermorauniona vai voimaantuneena. Kun jonotat kaupassa kassalle, käännä tuo pakollinen pysähtymisen hetki rentouttavaksi laatuhetkeksi ja hengitä syvään. Sen sijaan, että kiroilet kassan hitautta, huomaatkin kohta tarjoavasi vuoroasi entiselle peilikuvallesi, jollekin stressaantuneena itsekseen napisevalle hermokimpulle. Joka päivä löydät uusia meheviä tilanteita, jotka voit kääntää nyt positiivisiksi, energisoiviksi pikkulomasiksi.

 

Pitkä tai lyhyt – meditointi kannattaa aina

Vaikka liputankin pikameditaatioiden puolesta, haluan korostaa myös pidempien meditaatioiden hyötyjä. Pikameditaatiot eivät missään tapauksessa kokonaan korvaa 15-30 minuutin ihanan rauhallista meditaatiohetkeä. Niillä on ihan oma paikkansa ja hyödyllisten vaikutusten voimakkuus ja monipuolisuus yltää ihan omaan luokkaansa.

Mutta jos aika ei riitä kunnon meditaatiohetkeen, on ilman muuta parempi vaihtoehto ottaa pikkulomanen kuin olla kokonaan ilman. Jo pieni mielenrauhan hetki auttaa laskemaan stressihormonien tasoa, alentamaan sykettä ja rauhoittamaan hengityksen tahtia. Lyhytkin meditaatiohetki lievittää kiireen ja stressin oireita kehossasi, ja parantaa keskittymiskykyäsi. Pikameditaatio kannattaa siis ottaa jokapäiväiseksi tavaksi, samalla tavalla kuin virkistävä tee- tai kahvihetki.

Kuva: Dreamstime

 

 

 

Haluatko lisää työkaluja energiatason ohjaukseen ja rentoutumiseen?

Lataa tästä Tietoinen Elämäntaito -meditaatiopaketti >>

Lataa tästä Energinen Päivä -äänitepaketti >>

 

 

 


avainsanat

kiire, meditaatio, mielenrauha, rentoutuminen, stressi, tietoisuustaidot


Tsekkaa myös

Kuinka kaikki voi muuttua hetkessä

Kuinka kaikki voi muuttua hetkessä
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>