Uusi elämä! Näin toteutat monta muutosta hallitusti - Askeleet Mielen Voimaan

Uusi elämä! Näin toteutat monta muutosta hallitusti

Kuulutko sinäkin niihin ihmisiin, joilla uusi elämä alkaa aina tammikuussa, syyskuussa ja ehkä sen lisäksi vieläpä jokaisen loman ja viikonlopun jälkeen? Teetkö suunnitelmia ja listoja uusista elämäntavoista, päivärytmeistä ja rutiineista? Ensimmäisenä päivänä into on kova ja muutama lipsahduskaan ei vielä lannista. Mutta sitten se kuuluisa arki lyö vasten kasvoja ja suunnitelmasi alkaa mureta… tuttua? 

Ei se mitään! Sehän on aivan inhimillistä! Eihän kenenkään itsekuri tai tahdovoima voi riittää moiseen muutokseen – ei ainakaan jos elinympäristö pysyy muuten samana. Etelän aurinkorannalla on petollisen helppoa haaveilla joka-aamuisesta meditaatiorutiinista ja joogahetkestä. Hotellin runsas buffet puolestaan saa ihmettelemään, miksi en syö joka päivä tällaista määrää hedelmiä ja kasviksia. No – se arki! Pitääkö haaveet sitten kokonaan haudata? Tyytyä lisäämään vain se yksi omena päivässä? Kyllä ja ei.

 

Tahdonvoima ja ihanat aivomme

Tutkijat ovat havainneet, että meillä jokaisella on rajallinen määrä tahdonvoimaksi kutsuttua voimavaraa ja se hupenee päivän mittaan riippuen siitä, kuinka paljon sitä kuluttavia tilanteita tulee vastaan. Jokainen meistä on varmasti havainnut ilmiön omassa arjessakin.

Aivomme ovat energiatehokas elin ja ne tykkäävät tutuista rutiineista, koska silloin koneen voi ikään kuin antaa rullata vapaalla vaihteella. Uuden elämän mahtipontinen aloittaminen tekee niille vähän saman kuin yrittäisit asettua formulakisojen lähtöviivalle omalla kauppakassillasi.

Tahdonvoima ei riitä hurjaan määrään muutoksia kerralla. Normielämäkin asettaa haasteita eteen aina sen verran, että tahdonvoimalle löytyy käyttöä muutenkin. Jos olet katsonut tv:n hurjia painonpudotushaasteita, muistat, että niissäkin osallistujat usein irroitetaan normaalista arkielämästään projektin ajaksi juurikin tästä syystä.

Kannustan edelleen sinua haaveilemaan uudesta elämästä ja suunnitelemaan niitä ihania listoja ja uusia rytmejä ja rutiineja! Sinun ei myöskään tarvitse karata erakoksi uuden elämäsi luomiseksi.  Tarvitset vain yhden pienen muutoksen suunnitelmaasi ja onnistumismahdollisuutesi moninkertaistuvat.

 

Uusi elämä onnistuneesti

Jaa uusi elämäsi yksittäisiin, sopivan kokoisiin muutoksiin ja edelleen pienempiin askeliin. Mieti, missä järjestyksessä ja millä tavalla saat uudet tavat istutettua sujuvimmin arkeesi. Lisää ensin vain 5 minuutin meditaatiohetki vaikkapa lounastauon loppuun. Tai ota se ensin vain viikonloppuaamujen rutiiniksi. Aamujoogan voit aloittaa ensin muutaman minuutin aamuvenyttelyillä samalla kun tallustelet suihkuun. Ja pitää jooga-rutiinin yllä ohjatulla tunnilla kerran viikossa. Lisää kasviksia ruokavalioosi pyhittämällä lautasestasi puolet niille. Ja niin edelleen. Tee askeleet riittävän helpoiksi.

Jaa sitten nämä muutokset kalenteriisi siten, että teet yhden muutoksen esim. 2 viikon välein. Varaa riittävästi aikaa askeleisiin ja uuden tavan sisäänajoon. Sitten kun muutos on loksahtanut rutiiniksi ja aivot rullaavat vapaalla, voit rykäistä kaasupolkimesta lisää tehoja uuteen muutokseen.

 

Kärsivällisyyttä ja positiivista muutosenergiaa

Kyllä, se vaatii kärsivällisyyttä. Mutta vaiva kannattaa. Jos sinua huolestuttaa, että projekti hiipuu hitauteensa, tee itsellesi innostava “projektimuistio”. Liitä siihen kuvia ja tee siitä värikäs taideteos vaikkapa kalenterisi väliin tai jääkaapin oveen. Jos nautit tehtävälistojen ruksimisesta, tee siitä näyttävästi ruksittava to-do -lista ja juhlista jokaista suoritettua askelta. Käytä mielikuvitusta. Tämä on sinun uusi elämäsi ja voit tehdä sen luomisesta itsellesi juuri niin hauskaa ja innostavaa kuin haluat!

Kuva: Pixabay

 

0 responses on "Uusi elämä! Näin toteutat monta muutosta hallitusti"

Leave a Message

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Intravia Valmennus Oy, Askeleet Mielen Voimaan
X