Millainen on hyvä elämä? - Askeleet Mielen Voimaan

Millainen on hyvä elämä?

Lehdet, tv-mainokset ja sosiaalinen media tarjoilevat meille runsaasti erilaisia malleja siitä, millainen on hyvä elämä. Esikuvien tulva on hengästyttävä. Suorittajalle se tarjoaa päättymättömän tehtävälistan, muille puolestaan loputtoman määrän valintatilanteita, päättämättömyyttä ja epävarmuutta omasta elämän suunnasta. 

 

Mitä hyvä elämä merkitsee sinulle?

Entäpä jos pysähtyisimme hetkeksi ihan oikeasti tämän kysymyksen äärelle. Mitä hyvä elämä tarkoittaa sinulle? Miten sinä määrittelet hyvän elämän? Mitä asioita, millaisia ihmissuhteita, mitä arvoja, millaisia kokemuksia ja elämyksiä se sinulle merkitsee?

Milloin viimeksi olet todella pysähtynyt miettimään tätä? Jos sinusta tuntuu, että on pienen tarkistuksen ja päivityksen aika, voit ottaa kynän ja paperia esille juuri nyt. Varaa rauhallinen 10 minuuttia itsellesi ja kirjoita tai piirrä se, mitä edellisen kappaleen kysymykset sinussa herättävät.

 

Hyvä elämä merkitsee jokaiselle eri asioita

Hyvä elämä tarkoittaa jokaiselle eri asioita. Siihen vaikuttavat muun muassa kokemuksemme, syntyperämme, kasvatuksemme, arvomme, sosiaaliset suhteemme, elämäntilanteemme, persoonallisuuspiirteemme. Voit siis saman tien haudata ajatuksen siitä, että voisit luntata kuvauksen kaveriltasi tai kopioida sen eilen lukemastasi lehdestä.

Sinulla on aivan oma, ainutlaatuinen määritelmäsi siitä, mitä hyvä elämä sinulle tarkoittaa. Ja se kuvaus on tämän hetken kuvaus. Vuoden kuluttua se voikin jo näyttää erilaiselta, vaikka tietyt perusasiat varmasti pysyvätkin samoina.

 

Tunnista mitä hyvää elämässäsi on juuri nyt

Joskus voit löytää itsesi tilanteesta, jossa tuntuu vaikealta löytää elämästä hyvää. Joku raskas asia ehkä vie huomiosi ja energiasi. Tai ehkä tunnet olevasi jotenkin hukassa ja eksyksissä. Harvoin kuitenkaan olemme harhailleet peruuttamattoman kauaksi siitä, mitä sydämemme oikeasti haluaa. Jokin sisäinen kompassi pitää aina huolen siitä, että jokin perusta pysyy mukana kaikissa tilanteissa.

Tunnista siis, mitä hyvää elämässäsi on jo nyt. Mitkä asiat ovat jo linjassa kirjoittamasi tai piirtämäsi kuvauksen kanssa? Ole tarkka ja havaitse hienovaraisen pienetkin vivahteet. Voit ajatella näitä pieniäkin hyviä asioita kasvin versoiksi. On tärkeää, että tunnistat ne, jotta voit tukea niiden kasvua ja ne voivat kasvaa vahvoiksi ja kukoistaviksi.

Usein huomiomme kiinnittyy vain siihen, mitä meiltä puuttuu. Näinkin tärkeässä asiassa kuin elämän laatu on hedelmällisempää aloittaa kasvattamaan sitä mitä sinulla jo on. Kun kiinnität huomiosi hyviin asioihin ja annat niille lisää elintilaa, se aloittaa ketjureaktion, jossa hyvä alkaa lisääntyä kaikin tavoin. Anna tilaa, anna aikaa ja ole valmis tarttumaan avautuviin mahdollisuuksiin.

 

Mikä muutos olisi ratkaisevin kokonaisuuden kannalta?

Joskus voi olla tarpeen tehdä jokin isompi, vauhdikkaampi muutos. Saatat tunnistaa tietyllä elämänalueella jonkin ongelmakohdan, joka on vallannut elämäsi. Se varjostaa ja vaikuttaa olemassaolollaan lähes kaikkeen mitä teet. Tai se voi olla jokin iso puuttuva osa, tyhjä kohta, joka kaipaa kipeästi täyttämistä. Ja tämä kaipuu puolestaan vaikuttaa kaikkeen, mitä teet.

Tunnista rohkeasti ja rehellisesti myös nämä asiat elämässäsi. Voit kysyä itseltäsi, mikä muutos toisi merkittävimmän positiivisen muutoksen elämääsi. Mikä olisi se tärkein juttu, joka mahdollistaisi kuvaamasi hyvän elämän toteutumisen?

Seuraava askel onkin pohtia, voitko vaikuttaa tähän asiaan jollain tavalla itse? Miten voisit edesauttaa ongelmakohdan ratkaisua tai vähentää sen vaikutusta jollain tavoin? Mikä voisi olla pienin mahdollinen asia, jonka teet sen eteen? Ja miten tämä pienikin askel voisi muuttaa elämääsi?

millainen on hyvä elämä

 

Tasapainon ja matkasta nauttimisen merkitys

Suunnistamisessa oman hyvän elämäsi suuntaan on kyse tasapainosta ja matkanteosta. Hyvä elämä ei ole päämäärä, se on enemmänkin tie. Välillä saatat kulkea tien sivussa, umpeen kasvaneessa maastossa, välillä tunnet kulkevasi keskellä leveää, avointa tietä.

Vaikka kulkisitkin välillä tien sivussa, voit aina pitää katseesi tiessä ja etsiä sopivaa reittiä palata takaisin keskitielle. Pyri siis kiinnittämään huomiosi siihen, mitä hyvää sinulla jo on ja voit samalla lempeästi korjailla niitä asioita, jotka auttavat sinut lähemmäksi keskitietä. Hyvä elämä on juuri tässä ja nyt.

 

Kuvat: Depositphotos

Lue myös:

0 responses on "Millainen on hyvä elämä?"

Leave a Message

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Intravia Valmennus Oy, Askeleet Mielen Voimaan
X