Ryhtiliike! Näin palautat motivaatiosi repsahduksen jälkeen.

Hyvin alkanut elämäntapamuutos kohtaa väistämättä haasteita. Haasteita, joihin joko olet varautunut tai sitten et. Mitä jos joudut katkaisemaan hyvän treeniputken sairastumisen tai loukkaantumisen vuoksi? Mitä jos ruokavalio heittää häränpyllyä, kun migreeni tai vatsatauti laittaa suunnitelmat sekaisin. Miten katkaista sauhuttelu, kun tavallista kipeämpi elämänkolhu vaati avaamaan askin uudelleen? Tai mikä avuksi, jos tahdonvoima yksinkertaisesti loppui, kun viilletit stressaantuneena tilaisuudesta toiseen ja pöydät notkuivat lempiherkkujasi.

Tässä elävässä elämässä testattu systeemi, jolla karistat motivaation nakertajat kannoiltasi ja pääset takaisin vauhtiin:

 

1. Tee sopimus itsesi kanssa 3 päivästä

Jeps, tässä hommassa ei toimi se, että eläisit päivän kerrallaan. Se ei vaan riitä. Miksikö? Tavoite ei ole riittävän haastava, mutta kolmessa päivässä on jo sopivasti haastetta. Ainakin nyt alkuun.

Kolmelle seuraavalle päivälle on suht helppoa tehdä realistinen, mahdolliset karikotkin huomioiva suunnitelma, koski se sitten ruokavaliota, liikuntaa tai mitä tahansa elämäntapamuutosta. Ja niissä kolmessa päivässä huomaat jo selkeän muutoksen positiiviseen. Se motivoi jatkamaan eteenpäin. Huomaat olosi kevenevän ja paranevan. Huomaat, että uusien tapojen noudattaminen tuntuu jo helpommalta. Ja näin jatko sujuu kuin itsestään! Riittää siis kun teet tänään sopimuksen itsesi kanssa 3 päivästä.

 

2. Tulokset näkyvät viiveellä – molempin suuntiin

Olet siis tehnyt lupauksen kolmesta päivästä. Pidä siitä kiinni vaikka jo seuraavana päivänä turhautuisit farkkujen kiristävään tunteeseen tai voimattoman tuntuiseen treeniin ja kipeisiin lihaksiin. Keho reagoi muutoksiin viiveellä. Kun repsahdit herkuttelemaan, seuraukset eivät näkyneet vaa’alla välittömästi, vaan vasta parin päivän päästä. Kun pidit treenitauon, ei kuntosi romahtanut päivässä alas. Sama toimii myös toisin päin. Ryhtiliikkeen vaikutuksetkin näkyvät ja tuntuvat kehossa viiveellä, anna siis itsellesi aikaa ja ole kärsivällinen – tulokset tulevat kyllä!

 

3. Salli itsellesi vapaapäivät

Jos ajattelet, että edessäsi on tasaisen tylsä elinkautinen ilman herkkuja ja leppoisaa rentoutumista, leukasi painuu rintaan jo valmiiksi. On vaikea repiä itsestään motivaatiota edes aloittaa. Niinpä kun aloitat ryhtiliikettä, sovi samalla itsesi kanssa, milloin sinulla on lupa herkutella tai milloin pidät lepopäiviä ja keveämmän treeniviikon. Vaihtelu virkistää ja rento meininki kohtuudella pitää paremmin motivaation yllä.

Tarkastele tavoitettasi ja toimintasuunnitelmaasi pidemmällä aikavälillä: yksittäisen päivän sijaan voit tarkastella myös koko viikkoa. Jos jonain päivänä joudut joustamaan suunnitelmastasi, ota seuraavana päivänä kiriä vastaavasti. Pyri siihen, että viikon aikana saat kuitenkin esim. kalorit ja liikuntamäärät tasapainoon.

 

4. Anna itsellesi aikaa palautua sairastelusta

Jos repsahdus on liittynyt sairastumiseen, anna itsellesi riittävästi aikaa toipumiseen. Lähde liikkeelle leppoisilla liikuntalajeilla ja muokkaa ruokavalio takaisin iskukuntoon pienin askelin. Kuuntele kehoasi tarkalla korvalla ja treenaa sopivasti, niin että treeni tuntuu vielä mukavalta ja miellyttävältä. Näin vältät myös motivaatiota horjuttavat turhautumisen tunteet, kun kunto on vielä väkisinkin heikompi. Kiinnitä huomiota kaikkeen siihen, mitä jo jaksat tehdä ja kuinka kuntosi kehittyy kohti normitasoa. Ajattele siis ”ylöspäin” ja luovu menneen haikailusta, joka ei palvele projektiasi tässä kohtaa mitenkään.

 

5. Keskity tavoitteeseen ja siihen, mitä olet jo saanut aikaan

Katse palloon! Unohda menetetyn ajan haikailu, et tule saamaan sitä takaisin. Jos keskityt murhetimaan repsahdusta tai siihen kulunutta aikaa, mielialasi todennäköisesti laskee ja motivaatiosi sen mukana.

Mieti, millaiset ajatukset oikeasti motivoivat sinua ja ruokkivat hyvää tekemisen meininkiä. Suuntaa ajatuksesi takaisin tavoitteeseen ja kirkasta se itsellesi uudelleen. Näe itsesi tavoitteessasi ja näe myös kaikki muu, mikä silloin elämässäsi on toisin. Kertaa vielä kaikki ne syyt, miksi haluat päästä tavoitteeseesi. Vahvista tunteita: halua, tahtoa, motivaatiota, päättäväisyyttä, onnistumisen iloa, saavuttamisen mahtavaa fiilistä. Tunne ne koko kehossasi, jokaisella solullasi!

Anna itsellesi kiitosta kaikesta siitä, mitä olet jo saanut aikaiseksi. Ajattele laajasti: esim. jos vaaka näyttää edelleen samaa lukemaa, kiitä itseäsi kaikista niistä kiloista, jotka olet välttänyt lisäämästä tuohon lukemaan. Olet jo oppinut itsestäsi varmasti paljon ja sen ansiosta projektiin palaaminen on helpompaa – keskity positiiviseen ja siihen, mikä auttaa sinua kohti tavoitettasi.

 Kuva: Shutterstock

 

 


avainsanat

ajatusmallit, motivaatio, tahdonvoima, tavoite, toimintatavat


Tsekkaa myös

Kuinka kaikki voi muuttua hetkessä

Kuinka kaikki voi muuttua hetkessä
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>