Nukutko riittävästi?

Lukaisin juuri Ylen sivuilta jutun Prisma Studion ja Helsingin Yliopiston teettämän väsykyselyn tuloksista. Tulokset eivät tule yllätyksenä varmaan kenellekään. Peräti yli puolet kyselyyn vastanneista kokee itsensä aina, lähes aina tai usein väsyneeksi sen jälkeen kun on herännyt. Saman asian toteamiseen riittää pieni käytännön gallup kahvipöydässä ja silmämääräinen vastaantulijoiden havainnointi. Miksi rääkkäämme itseämme näin?

Ilmiö on tuttu itselleni niiltä ajoilta, kun työskentelin säännöllistä toimistoaikaa. Tai säännöllistä siinä oli vain aloitusaika, loppupäästä päivät kyllä venyivät ja vanuivat miten milloinkin. Minulle oli tärkeää aloittaa aamuni rauhassa kahvitellen, joten aamuherätykseni olivat aikaisin. Mutta meninkö se huomioiden ajoissa nukkumaan? En tokikaan, röhnötin tv:n ääressä tai puuhailin jotain ”tosi tärkeää” puolille öin. Se tarkoitti sitä, että yöuneni jäivät usein vaivoin 6 tuntiin, kun olisin tarvinnut 8-9 tuntia. Onneksi oli viikonloput.

 

Miltä tuntuisi herätä virkeänä arkenakin?

Eräänä päivänä käsiini sattui kirja, joka muutti elämäni kertaheitolla. Jatkuva univelkani jäi historiaan. Kirja oli Juhani Väkiparran ja Alexandre Feldmanin ”Life Management”. Kirjan julkaisuaikoina puhuttiin univajeesta aikamme suurimpana epidemiana ja mm. Talouselämä-lehden sivuilta voit lukea aiheesta hyvin tutulta kuulostavan ajankuvan 10 vuoden takaa.

Luin kirjan kannesta kanteen ja päätin kokeilla muutamaa vinkkiä edes kerran. Suunnittelin päivärytmini uusiksi, luovuin muutamasta aikasyöpöstä ja huolehdin, että menen sänkyyn tiettyyn aikaan illasta. Ensimmäisenä testi-iltana jännitin, saisinko edes unen päästä kiinni paria tuntia normaalia aiemmin. Mutta niin vain kaikki valmistelut, rytmin tietoinen hidastaminen ja tunnelmointi iltaa kohden palkittiin.

 

Olet nukkunut riittävästi kun…

Nyt tajusin mitä tarkoitti nyrkkisääntö ”olet nukkunut riittävästi, kun heräät virkeänä ilman herätyskelloa”. Olin siihen asti ajatellut, että se on arkena täysin mahdotonta saavuttaa ja olin vuosikaudet tyytynyt herättämään itseni väkivalloin kesken parhaiden unieni. Lohduttelin aina itseäni, että minä nyt vaan olen illan virkku ja aamun torkku.

Nyt heräsin aamulla täydellisen levänneeseen oloon, ja olin aivan ihmeissäni! Mutta vasta työpaikalla tajusin eron merkityksen.  Miten hienolta tuntuikaan, kun ajatus juoksi ja olo oli rauhallinen, levännyt ja hallittu. Hyvästi väsymyksen sekainen paniikki!

 

Väsymys on aina merkki levon tarpeesta

Tämän yksinkertaisen asian oivaltaminen on muutoksen avain.  Herkästi pidämme väsymystä vain ärsyttävänä riesana, jonka uskomme helpottavan riittävällä määrällä kahvia ja tsemppiä. Keho ja mieli tarvitsevat aina tietyn määrän lepoa, jonka aikana palaudutaan, korjataan vaurioita ja järjestellään ”kovalevyä”. Mitäpä jos antaisimme keholle ja mielelle sen, mitä ne oikeasti tarvitsevat?

Saatat miettiä, että voihan sairauskin aiheuttaa väsymystä. Kyllä, ja kyse on silloinkin samasta tarpeesta. Keho alkaa säästää voimia resurssien ollessa vähissä ja siksi väsymys ilmenee nopeammin. Siksi onkin tärkeää kunnioittaa väsymyksen tunnetta kaikissa tilanteissa, jotta voi kuulla kehon viestit oikein myös silloin, kun on tosi kyseessä.

 

Tee selkeä päätös ja laita lepo etusijalle

Omassa testissäni huomasin, että muutoksen onnistuminen vaati vankan päätöksen siitä, että laitan levon etusijalle ja varaan sille oikeasti aikaa. Vastapainona kuitenkin huomasin olevani virkeänä tehokkaampi ja nauttivani elämästä aivan uudella tavalla. Se mikä aluksi tuntui uhraukselta, muuttuikin tuottavaksi sijoitukseksi.

 

Suunnittele päivärytmisi uudelleen

Onnistunut toteuttaminen vaati myös suunnittelua. Illan ohjelma piti miettiä uusiksi ja sijoitella asioita myös viikon aikana järkevämmin, jotta levolle raivautui aikaa. Jos urakka tuntuu mahdottomalta, aloita pienesti. Jo 10 minuuttiakin kerrallaan on eteenpäin.

Kiinnitä huomiosi erityisesti aikasyöppöihin ja rutiineihin. Mitä teet toistuvasti? Voitko niputtaa rutiinejasi? Onko kaikki mitä teet oikeasti tarpeellista? Jos vertaat jotain tehtävää hyvinvointiisi, kumpi on tärkeämpää sinulle? Onko sinun pakko tehdä kaikki se mitä teet, voitko pyytää apua ja jakaa tehtäviä? Mistä kannattaisi jo luopua?

nuku riittävästi

 

Valmista kehosi ja mielesi uneen

Jos yrität pysähtyä täydestä vauhdista nukkumaan, uni ei ehkä tulekaan ja päädyt pyörimään levottomasti. Hidasta rytmiäsi tietoisesti iltaa kohti. Rentoudu, himmennä valoja, sulje tv ja muut laitteet, kuuntele leppoisaa musiikkia ja anna ajatustesi levätä. Voit opettaa koko perheesi pikkuhiljaa samaan. Nykyelämän vauhdissa tällainen tietoinen rentoutuminen on arvokas taito kaikille iästä ja sukupuolesta riippumatta.

Jos sinulla on taipumusta murehtimiseen, voit ajoittaa iltaan myös oman ”murehtimisvartin”, jolloin käyt läpi kaikki murehduttavat asiat. Voit kirjoittaa ne ylös ja ideoida jokaiseen murheeseen ratkaisun, vaikka ihan mielikuvituksellisenkin. Tärkeintä on treenata aivot tuottamaan ratkaisuja sen sijaan, että ne jämähtäisivät paisuttamaan itse ongelmaa.

 

Pyhitä makuuhuoneesi rentoutumiselle

Raivaa makuutilastasi pois kaikki turha ja sisusta se tukemaan rentoutumista. Kiinnitä huomiota materiaaleihin, väreihin ja valaistukseen. Unohda vertailu sisustuslehtiin ja kaverin makuuhuoneeseen. Tee valinnat täysin oman mieltymystesi mukaan. Huolehdi, että saat makuutilasi riittävän hiljaiseksi ja pimeäksi.

 

Aloita pienin askelin

Itse päätin aloittaa yhden yön kokeilulla. Kun muutos tuntuu isolta, kannattaa aloittaa pienin askelin. Jos onnistut pidentämään yöuntasi yhtenäkin yönä viikossa, sen vaikutus energiatasoosi on jo tuntuva. Ja muutamassa viikossa onnistut ehkä lisäämään unta jo kahtena yönä. Se riittää, mihin milloinkin kykenet.

 

”Kompastelu estää kaatumisen”

Horjuminen ja pieni kompastelu kuuluu olennaisena osana kaiken uuden opetteluun. Jos siis jonain iltana huomaat pyöriskeleväsi unettomana, älä lannistu ja palaa vanhaan leuka rinnassa. Kaikenlainen lepo on kuitenkin lepoa. Jo se, että kehosi on lepoasennossa, on sinulle hyväksi.

Uni tulee omaan tahtiinsa ja sitä odotellessa voit kuunnella rentouttavaa musiikkia, meditoida, venytellä tai lukea. Pahinta mitä voi tehdä, on alkaa tuijottamaan kelloon ja murehtia kuinka väsynyt olet aamulla, jos uni ei tule ajoissa. Luota siis omaan kehoosi ja siihen, että kun rytmisi rauhoittuu riittävästi, uni kyllä tulee.

Kuvat: GraphicStock

 


avainsanat

elämäntapa, hyvinvointi, kiire, rentoutuminen, stressi, toimintatavat, unettomuus


Tsekkaa myös

Kuinka kaikki voi muuttua hetkessä

Kuinka kaikki voi muuttua hetkessä
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>