Virkistävää aivojumppaa metaforista - Askeleet Mielen Voimaan

Virkistävää aivojumppaa metaforista

Eilen käväisin Helsingissä osallistumassa Coaching -yhdistyksen jäseniltaan, jossa esiteltiin mielenkiintoinen metaforien käsittelyyn perustuva valmennusmenetelmä Clean Language. Ennen eilistä en ollut tajunnutkaan kuinka runsaasti puheemme vilisee metaforia.

Tieteen termipankki kertoo metaforasta seuraavaa:

Määritelmä: kielikuva eli trooppi, jossa sana tai lause viittaa johonkin muuhun kuin ilmeiseen ja tavanomaiseen merkitykseensä.
Selite: Metafora on epäsuora ja monimerkityksinen kuvailmaisu. Metafora tarkoittaa merkityksen siirtoa, jossa kielellinen ilmaus siirretään tavanomaisesta merkitysyhteydestään ja asetetaan uuden kohteen paikalle.

Monet jokapäiväisen kielen ilmauksista, kuten esim. “pöydänjalka”, “suonsilmä” tai “hallitus kaatui” ovat metaforia, vaikka niitä ei sellaiseksi heti tunnista.

 

Metaforat ovat ajattelumme atomeita ja kommunikoinnin apureita

 

Eikö olekin toisinaan paljon helpompaa keskustella asioista metaforien avulla? “Istutaan saman pöydän ääreen” ja “puhalletaan yhteen hiileen” ja niin edelleen.

Joskus metaforia voi käyttää viestin pehmentämiseen ja joskus kirkastamiseen, joskus ne yksinkertaisesti auttavat hahmottamaan asioita paremmin ja helpottavat löytämään uusia näkökulmia. Jokainen meistä käyttää metaforia puheessaan ja keksii uusia tilanteen ja tarpeen mukaan.

Metaforat ovat mielenkiintoisella tavalla myös silta alitajuntaamme ja korkeampaan ajatteluun. Siksi niitä hyödynnetään myös NLP-menetelmissä ja hypnoosityöskentelyssä. Näiden menetelmien kautta olenkin päässyt jo kokemaan metaforien mahtavan voiman.

 

Virkistävää aivojumppaa metaforista

 

Tässäpä siis virkistävää aivojumppaa metaforista: seuraile millaisia metaforia lipsahtelee omasta ja muiden suusta, tai millaisia metaforia löydät kun luet lehteä tai nettiartikkeleita. Hämmästyt varmasti! Ja voit pysähtyä tutkimaan mitä eri mielikuvia ja merkityksiä käytetty metafora tuo mieleen sinulle. Mielenkiintoinen keskustelunaihe myös kahvipöytään: vertailkaa miten paljon erilaisia mielikuvia samasta metaforasta voi tulla: “kultainen keskitie”, “puhaltaa yhteen hiileen”, “elefantti olohuoneessa”, “yhtä vuoristorataa”, “ruuhkavuodet”, “ruusuilla tanssiminen”, “toimii kuin junan vessa”, “jokisen eväät” ja niin edelleen.

Eilisessä esityksessä mainittiin nimittäin tutkimustulos, jonka mukaan puheemme sisältää keskimäärin 6 metaforaa per minuutti. Suhtauduin melko epäilevästi tähän, mutta kun harjoittelimme tunnistamaan metaforia päivän lehden artikkeleista niin hups… jopas niitä tosiaan vilisikin! Ja katso nyt tätä artikkelianikin, huhhuh…

 

Kuva: Depositphoto

 

0 responses on "Virkistävää aivojumppaa metaforista"

Leave a Message

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Intravia Valmennus Oy, Askeleet Mielen Voimaan
X