Toteuta Unelmasi -opas: onnistu jo ensimmäisellä askeleellasi!

Hassua kyllä, mutta saatat onnistua mokaamaan unelmasi jo ensi metreillä, jos muotoilet tavoitteesi väärin. Kyllä, niin se vain on. Mutta ei hätää, tässä ohjeet, kuinka muotoilet minkä tahansa unelmasi sellaiseksi tavoitteeksi, joka käytännössä melkeinpä toteuttaa itse itsensä. Ai miten niin toteuttaa itse itsensä? No, ohjeissa on huomioitu myös aivojemme mahtava voimapesä ja autopilotti: alitajunta. Kun saat alitajuntasi mukaan unelmatiimiisi, homma etenee silloinkin, kun et tietoisesti tee mitään asian eteen. Melko mahtavaa, eikö vain!

Kuvaa tavoitteesi napakasti positiivisena lauseena

Jos tavoitteeseen sisältyy sana ”ei”, alitajuntasi ei ymmärrä kieltoa, vaan se keskittyy toteuttamaan niitä kaikkia muita sanoja. Saatat siis päätyä juuri siihen, mitä pyrit välttämään. Tilanne on aivan sama kuin kieltäisin sinua juuri nyt ajattelemasta pinkkiä elefanttia. Niin, mitä ajattelit?

Jos tavoitteesi on siis vaikkapa karkkilakko, vältä muotoa ”En syö karkkia kuukauteen.” ja muuta se muotoon ”Syön vain terveellistä ruokaa kuukauden ajan.” tai ”Valitsen ruokavaliooni vain terveellistä ravintoa…” Näin saat siirrettyä ajatuksesi tehokkaammin pois karkista (koska ”karkki” -sanaahan ei ole koko tavoitteessa) juuri siihen, millä haluat sen korvata, eli terveelliseen ruokaan.

Luovu myös sanasta ”yritän”. Miksikö? Voit miettiä esimerkiksi miltä kuulostaa ”yritän ajaa autoa” verrattuna ”ajan autoa”. Kumpi sinusta antaa varmemman kuvan kuskin taidoista?

Ei haittaa vaikka ensimmäinen versiosi tavoitteesta sisältääkin ”kiellettyjä” sanoja. Saat siitä kyllä pienellä muokkauksella juuri oikeanlaisen, motivoivan ja energisoivan tavoitejulistuksen.

Positiivista lausetta on turvallinen toistaa mielessään, koska se ohjaa ajatuksesi oikeaan suuntaan ja motivoi pitämään kiinni tavoitteesta. Eikä haittaa, vaikka ripautat mausteeksi muutaman fantastisen huikean adjektiivin, jotka luovat vielä lisää positiivista energiaa ja tekemisen meininkiä. Lause on sinua itseäsi varten, luovu siis turhasta vaatimattomuudesta ja ajattele ISOSTI!

 

Kuvaa tavoite preesensissä

Tämä vinkki herättää usein vähän kummastusta, mutta saatat yllättyä sen tehosta, kun kokeilet. Voit jälleen mielessäsi verrata miltä kuulostaa: ”Minusta tulee rikas” tai ”Haluaisin olla rikas” verrattuna ”Olen rikas”. Vältä siis vaatimattomia ”haluaisin”, ”toivoisin”, ”olisinpa” jne sanontoja, koska ne käytännössä istuttavat mieleesi epävarmuuden ja epäonnistumisen siemeniä, jotka aivan varmasti lähtevät rönsyilemään pienimmänkin vastoinkäymisen kohdalla.

Kerro alitajunnallesi itsevarmasti ja reippaasti, että oletat olevasi jo perillä – nyt on siis syytä laittaa asiat pikaisesti kuntoon!

 

Onhan tavoite varmasti sinun omasi?

Onko tavoitteesi oikeasti sinun oma unelmasi? Vai haaveiletko siitä ylennyksestä vain siksi, että näyttäisit muiden silmissä menestyvältä ja vanhempasi voisivat olla ylpeitä sinusta? Tarkista, että haluat itse oikeasti sitä, mitä olet tavoittelemassa. Jos tunnistaminen tuntuu vaikealta, kuuntele tunnetta vatsanpohjassasi. Kun ajattelet unelmaasi, tuleeko ajatuksesta hyvällä tavalla kutkuttava, energinen fiilis vai tuntuuko siltä, että alat kohta voimaan pahoin. Jos tunne on jälkimmäinen, voit hyvällä omalla tunnolla siirtyä unelmoimaan uusia unelmia.

Muotoile tavoitteesi myös ihan itse, omin sanoin. Fitness -lehtien kannet ovat täynnä valmiita tavoitesloganeita, mutta jos ne kuulostavat hassuilta omissa ajatuksissasi tai et oikein saa niistä irti toivomaasi draivia, luovu niistä. Istu rauhassa alas ja anna mieleesi nousta kuva tavoitetilastasi. Kuvaile tavoitteesi sitten ihan omin sanoin, vaikka se vaatisi kokonaisen esseen. Siitä on helppo tiivistää napakampi versio, kun tiedät tarkalleen mitä haluat.

 

Aseta selkeä määräpäivä

Unelma muuttuu konkreettiseksi tavoitteeksi sillä sekunnilla, kun annat sille määräpäivän. Mieti vaikka jotain vähän isompaa unelmaasi, vaikkapa unelmiesi loma-asuntoa merenrannalla tai heittäytymistä sapattivuodelle. Ja anna sille jokin ajankohta. ”Vuonna xx tai kun olen täyttänyt xx vuotta, minulla on loma-asunto merenrannalla…” tai vietän sapattivuoteni. Kuulostele, mitä mielessäsi tapahtuu. Unelma saa heti jännän konkreettisen tuntuman. Fiiliksen, että nyt täytyy oikeasti alkaa hommiin ja kohtahan se voi ollakin jo totta!

Tärkeää on myös sitoa määräpäivä johonkin täsmälliseen kalenteripäivään tai muulla tavalla selkeään ajankohtaan. Vältä ”vuoden päästä” tai ”kahden kuukauden päästä” heittoja, koska tällaiset määräajat on tunnetusti helppo siirtää vaivihkaa eteenpäin tai ainakin helppo unohtaa päivittää ajan kuluessa eteenpäin.

 

Tavoitteen mitattavuus – eli mistä tiedät olevasi perillä?

Tässä kohti suusta pääsee herkästi turhautunut ”äh”… ainakin jos on tottunut ajattelemaan mittaamisella puntarilla tuskailua, ala-asteen todistusarvosanoja tai työpaikan bonusmittareita. Minulla on sinulla ilouutinen, sillä mittaaminen on paljon muutakin! Tärkeintä tavoitteen mitattavuudessa on se, että tiedät milloin olet perillä.

Usein unelmat ovat sellaisia, että niille voi olla hankala asettaa kilomäärää, senttimittaa tai arvosanaa. Niinpä pääsetkin nyt käyttämään rajatonta mielikuvitustasi! Anna mieleesi nousta kuva, fiilis tai muu kuvaus siitä, millaista sitten on kun olet saavuttanut unelmasi. Poimi sieltä ne yksityiskohdat, josta tunnistat selkeästi asioiden muuttuneen. Määrittele ne mahdollisimman tarkkaan.

Mittareita voi olla useitakin, niin monta kuin perillä olemisen tunnistaminen vaatii. Vertaa tavoitettasi vaikka juoksulenkkiin ja mistä eri mittareista tiedät juosseesi 10 kilometriä: sykemittarin tai puhelimen matkamittari näyttää 10 kilometriä, kun olet kiertänyt pururadan x kertaa, kun olen juossut xx askelta, kun olet ohittanut xx kilometripylvästä jne. Jos edistymisen seuraaminen tuntuu silti vaikealta, voit verrata tilannetta juoksulenkkiin vieraalla reitillä: koska et voi verrata edistymistäsi maamerkkeihin, käytä hyväksesi muita havaintojasi ja mutu-tuntumaa. Aina varmasti pystyt sanomaan oletko pysynyt koko ajan paikallasi vai oletko ottanut muutaman vai useita askeleita eteenpäin.

 

Ole tarkka – sitä saa mitä tilaa!

Kuvaa tavoitteesi mahdollisimman tarkasti. Andy McCoyn sanoin ”Sun täytyy varoo mitä sä haluut, koska sä voit saada sen.” Jos unelmoit loma-asunnosta meren rannalla, se voi yhtähyvin toteutua ränsistyneenä kalastajamökkinä umpeenkaislottuneessa merenpoukamassa kuin upeana luksuslukaalina aurinkoisella kalliolla. Tiedät varmasti kumman mieluummin otat, aseta siis tavoitteesi sen mukaisesti!

 

Kirjoita tavoite paperille

Vaikka et olisikaan kirjoittajatyyppiä tai et yleensä opi tehokkaimmin lukemalla, kannattaa sinun kuitenkin kirjoittaa tavoite paperille. Jos olet visuaalinen, voit myös liittää siihen tavoitetta kuvaavan kuvan. Jos käytät kuvaa, joka esittää toista henkilöä ”elämässä unelmaasi”, liimaa pään kohdalle oma kuvasi. Silloin saat taas lähetettyä alitajunnalle sen oikean viestin, että haluat siis itse olla siinä tilanteessa etkä naapurin Pekan.

 

Toimiiko nämä muka?

Näitä ohjeita on testattu ja muokattu vuosikymmenten ajan ympäri maailman. Jos luet alan kirjallisuutta aikojen alusta tai tämän päivän bestseller -listalta, löydät sieltä ihan varmasti samat vinkit. Jo miljoonat ihmiset ovat onnistuneet näillä ohjeilla. Ja jos homma on jäänyt kesken, kertaamalla listan kohdat hoksaa varmasti myös ne heikkoudet, johon projekti kompastui. Onneksi aina voi oppia kokemuksesta ja aloittaa uudelleen!

Eiku testaamaan ja jaa toki omat parhaat unelmientoteutusvinkkisi alle kommenttikenttään, annetaan hyvän kiertää!

 

Kuvat: Shutterstock ja FreeDigitalPhotos, graur codrin

 

 

Lue blogistani myös nämä jutut ja anna unelmillesi siivet:

 

 


avainsanat

ajatuksen voima, ajatusmallit, menestys, onnistuminen, tavoite, toimintatavat


Tsekkaa myös

Kuinka kaikki voi muuttua hetkessä

Kuinka kaikki voi muuttua hetkessä
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>