Tämä on minun vuoteni! Näin teet uuden vuoden lupauksistasi totta

Vuosi lähenee loppuaan ja taas tuntuu ihan samalta kuin joka vuosi tähän aikaan: ”mitä ihmettä oikein tapahtui???” Kaaoksen tunne otti vielä huiman loppukirin joulun alla. Päätän, että ensi vuosi on erilainen. Teen kertakaikkisen ryhtiliikkeen heti vuoden alusta.

Tiedän jo vanhastaan, että tämä ei tapahdu ihan itsestään ”go with the flow” -meiningillä, vaan on otettava järeämpiä keinoja avuksi. Henkisen valmistautumisen aloitin jo reipas kuukausi sitten ja suunnitelmia olen raapustellut paperille pikkuhiljaa. Tämä on minun vuoteni! Ja näillä eväillä aion tehdä uuden vuoden lupauksistani totta.

 

Millainen on sinun ihannepäiväsi?

Olen mielestäni oppinut aika hienosti priorisoimaan ja keskittymään vain muutamaan päätehtävään päivittäin. Mutta minulla on ollut silti ikävä tunne siitä, etteivät päiväni ole ihan sitä mitä toivoisin. Aikaa tuntuu kuluvan välillä liikaa haahuiluun. Tietyt rutiinitkin kaipaisivat päivittämistä. Ja tuntuu,  että voisin käyttää aikani paljon hauskemminkin.

Kun aika tuntuu lipsuvan käsistä, tuntuu pelottavalta edes unelmoida tilanteesta, jossa voisin käyttää aikani haluamallaan tavalla. Mutta hei! Minähän se olen joka päätän omasta elämästäni! Niinpä kääräisin hihat ja aloin hahmotella ihannepäivääni. Mitä haluaisin tehdä ja missä järjestyksessä. Haaveilu imaisi minut pian täysin mukaansa. Ei haitannut, vaikka jotkin asiat tuntuivat juuri nyt täysin mahdottomalta toteuttaa. Se oli kuitenkin konkreettinen suunta, jota kohti voin lähteä pikkuhiljaa kulkemaan.

Aikapyörä ja muut ajanhallinnan analyysit ovat loistavia apuvälineitä tähän. Löydät niistä lisätietoa täältä >>

Mitä rutiineja haluat muuttaa ja mitä uusia haluat luoda? Kuinka haluat vahvistaa hyvinvointiasi. Kaikki nämäkin pitäisi löytyä uudesta suunnitelmasta, jotta niille on mahdollista oikeasti joskus löytää aikaa.

 

Mitä tavoitteita haluat saavuttaa?

Ylimääräisen kiireen ja kaaoksen tunteen voi välttää paremmin, kun tietää, mihin oikeasti kannattaa keskittää aikansa ja voimansa. Innostun helposti uusista asioista, ja fokuksen pitäminen olennaisessa on ikuinen harjoittelun paikka. On pakko karsia jo etukäteen. Ja jotta voin ylipäätään saada jotain aikaiseksi, minun on päätettävä mitä ne asiat ovat.

Oli listaustapa mikä tahansa, tärkeintä on se, että se on konkreettisesti jossain: paperilla, tietokoneella, muistitaululla, jääkaapin ovessa… koska sanonta ”pois silmistä, pois mielestä” toteutuu liian herkästi tässä kohtaa. Olen liian monesti havahtunut siihen, että puuhailen kohta aivan jotain muuta. Kun tavoitteet ovat nähtävissä ihan joka päivä, alitajunta ohjelmoituu kulkemaan niitä kohti joka päivä.

Rakastan unelmakarttoja, ajatuskarttoja ja ihan perinteisiä listojakin. Yleensä pidän siitä, että tavoitteeni ovat konkreettisesti paperilla, mutta oman yrityksen business planin teen powerpointiin. Tämä keino valikoitui siksikin, että haluan tehdä suunnitelman jokaiselle kuukaudelle erikseen ja eri dioilla se on helppo toteuttaa. Se selkiyttää, mihin keskityn kuukauden aikana. Kun suunnitelma on digitaalinen, sitä on helppo muokata tarpeen mukaan.

 

Kuinka elefantti syödään?

Pala kerrallaan. Kun olet päättänyt tavoitteesi ja karsinut niistä jäljelle vain tälle vuodelle kuuluvat timantit, on aika palauttaa jalat maahan. Mitä sinun tarvitsee tehdä päivittäin, viikoittain ja säännöllisesti, jotta pääset tasaisen varmasti lähemmäs tavoitettasi? Kun palastelet urakkasi jo ennakkoon, näet välitavoitteesi selkeämmin ja rautainen motivaatio on huomattavasti helpompi säilyttää.

Unelmien toteuttaminen vaatii usein ennen kaikkea tiukkaa sitoutumista tavoitteeseen, hurjan määrän kärsivällisyyttä ja tavoitteen saavuttamista tukevien positiivisten rutiinien luomista. Se saattaa kuulostaa rankalta, mutta jos todella haluat saavuttaa tavoitteesi, olet varmasti valmis tekemään sen eteen työtäkin, eikö vain? Jos et tunne tällaista ”intohimoa”, kannattaa ehkä palata vielä suunnittelupöydälle miettimään, mitä oikeasti haluat.

 

Tee tilaa uudelle

Tärkeä vinkki: elämään ei voi jatkuvasti vain lisätä uutta, välillä täytyy luopua vanhasta ja tehdä tilaa uudelle. Varmista, että sinulla on käytettävissäsi tarvittava määrä aikaa ja energiaa uusille tavoitteillesi. Paljonko aikaa tarvitset, mihin aikaan päivästä tai viikosta? Miten järjestät sen ja varmistat, että hyödynnät sen tavoitteesi hyväksi. Ajattele mahdollisimman konkreettisesti.

Karsiminen ja luopuminen saattaa tuntua pelottavalta. On helppo lähteä perustelemaan itselleen, miksi tämä ja tämä on tärkeää edelleenkin. Ja onkin inhimillistä kiintyä niihin omiin juttuihin, jotka ovat joskus olleet yhtä mahtavia ja kiinnostavia kuin nyt nämä uudet unelmat. Ajat kuitenkin muuttuvat ja on hyvä katsella ajankäyttöään uusin, kriittisin silmin.

Laita asiat rohkeasti vertailuun: vanha vai uusi? Kumpaa oikeasti haluat enemmän? Kaatuuko koko maailma oikeasti jos luovut vanhasta? Mitä ajattelet vuoden kuluttua, jos luovut nyt unelmastasi ja jatkat vanhaa?

 

Pidä fiilis korkealla

Olisi ihanan käytännöllistä, jos joku keksisi fiilis-suihkun, jonka alle voisi raahautua aamu-unisena ja olisit välittömästi intoa täynnä! No, sen voi korvata onneksi treenaamalla omaa pääkoppaansa siten, että ensimmäisenä aamulla ajattelet näitä upeita ja mahtavia tavoitteitasi. Tärkein positiivinen rutiini onkin tämä: kerätä intoa joka aamu. Ensimmäinen ajatuksesi pitäisi olla sellainen, joka saa sinut nousemaan innolla ylös sängystä. Mikä hieno askel viekään sinua tänään kohti tavoitettasi tai minkähän upean yllätyksen elämä järjestääkään avuksesi?

Kuvat: Pixabay ja GraphicStock

 

Lue blogistani myös nämä jutut ja anna unelmillesi siivet:

 

 


avainsanat

ajatusmallit, menestys, motivaatio, onnistuminen, tavoite, toimintatavat


Tsekkaa myös

Kuinka kaikki voi muuttua hetkessä

Kuinka kaikki voi muuttua hetkessä
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>