Näin tunnistat omat voimavarasi - Askeleet Mielen Voimaan

Näin tunnistat omat voimavarasi

Voimavaramme ovat energisen elämämme tärkeitä peruspalikoita. Tarvitsemme voimavarojamme erityisesti silloin kun elämä lyö eteemme haasteita. Tiedämme, että voimavarat ovat meille tärkeitä ja meillä jokaisella on niitä. Tiedämme myös, että voisimme vahvistaa ja hyödyntää niitä enemmänkin. Mutta miten ne voisi tunnistaa?

Muutama vuosi sitten kyselin asiakkailtani toiveita valmennusluentoaiheiksi. Ideointia helpottaakseni listasin muutaman esimerkkiaiheen, joista yksi liittyi omien voimavarojen hyödyntämiseen. Yksi asiakkaistani kommentoi tähän ehdotukseen “kunpa ensin oppisi löytämään ne voimavarat”. Niinpä, en ollut tullut tätä edes ajatelleeksi… siitä lähtien tämä kysymys onkin kulkenut mukanani ja olen pyrkinyt löytämään siihen vastauksia. Tässä 5 kysymystä, joiden avulla voit tunnistaa omat voimavarasi.

 

Mistä nautit?

Tunteet ovat tärkein voimavaramme. Oikeat tunnetilat saavat meidät motivoitumaan, oppimaan, ponnistelemaan ja ylittämään itsemme. Meillä jokaisella on myös kyky luoda näitä tunnetiloja tarpeen mukaan. Riittää, että tunnistat sen mistä nautit.

Ajattele jotain sellaista asiaa tai aktiviteettia, josta nautit. Huomaat, että siitä syntyy jokin miellyttävä tunnetila. Voit nyt syventyä tähän tunnetilaan niin, että se vahvistuu entisestään. Tässä on sinun voimavarasi.

Kun kaipaat voimaa jonkin tehtävän tai tilanteen hoitamiseen, hae tämä sama ajatus ja tunnetila mieleesi. Kuvittele, miltä tuntuisi hoitaa tehtävä tai tilanne tällä tunnetilalla. Huomaat varmasti, että löydät uuden luottamuksen itseesi ja ehkä jonkin uuden näkökulmankin tilanteeseen.

 

Missä olet hyvä?

Mitä tietoja, taitoja ja vahvuuksia sinulla on? Tähän sisältyvät sekä synnynnäiset lahjakkuutemme että oppimamme taidot. Osaat varmasti sanoa heti muutaman esimerkin omalta kohdaltasi. Tähän kannattaa kuitenkin pysähtyä ihan ajatuksella, koska usein olemme sokeita omille taidoillemme ja vahvuuksillemme. Ne ovat meille niin jokapäiväisiä itsestäänselvyyksiä, että saatamme luulla kaikkien pystyvän samaan. Muistele myös, mistä olet saanut hyvää palautetta ja kehuja.

On tärkeää tiedostaa, että voimme soveltaa kaikkea oppimaamme myös uusiin tilanteisiin. Kun tiedät missä olet jo hyvä, voit miettiä uuden edessä, kuinka voisit soveltaa taitojasi tässäkin.

Voit myös miettiä, pääsevätkö taitosi ja vahvuutesi riittävästi esille. Tunnetko, että saat toteuttaa itseäsi niiden kautta?

 

Millaisista haasteista olet selvinnyt?

Haasteellisissa tilanteissa paljastuu luonteesi syvimmät vahvuudet ja selvitymiskeinosi. Millaisista haasteista olet selvinnyt ja minkä ansiosta? Mikä on mahdollistanut sen, että olet selviytynyt näistä tilanteista.

Kun kohtaat uusia haasteita elämässäsi, on hyvä muistuttaa itseäsi siitä, miten olet aiemmin selviytynyt. Voit kutsua nämä samat voimavarasi esiin tarpeesi mukaan. Kun sinulla on vahva tieto siitä, että olet aiemminkin selviytynyt haastavista tilanteista, voit luottaa voimavaroihisi nytkin.

 

 

Mitä ulkoisia voimavaroja sinulla on?

Ulkoiset voimavaramme voivat myös olla niin jokapäiväisiä itsestäänselvyyksiä, ettemme aina muista olla niistä kiitollisia. Näitä ovat sosiaaliset suhteemme ja kaikki mikä liittyy fyysiseen ympäristöömme.

Kun pysähdymme tämän kysymyksen äärelle, saatamme iloksemme tajuta, kuinka paljon rikkautta elämässämme onkaan. Usein vain olemme niin keskittyneitä siihen, mitä meiltä vielä puuttuu.

Voi olla myös, ettemme hoksaa hyödyntää näitä voimavaroja riittävästi. Olemme niin kiireisiä ja keskittyneitä arjen rutiineihin. On hyvä välillä pysähtyä ja ideoida, kuinka haluaisit tuoda näitä voimavaroja enemmän esille elämässäsi. Kuinka haluaisit ammentaa niistä enemmän energiaa elämääsi?

 

Missä olet onnistunut?

Onnistumiset ovat yhdistelmiä tiedoistasi, taidoistasi, luonteestasi ja ympäristöstäsi. Missä olet onnistunut? Mistä olet ylpeä? Onnistumisten lista tulisi olla aina lähettyvilläsi ja päivitettynä. Se sisältää kaikkein voimakkaimmat positiiviset tunnetilasi.

Heikoilla hetkilläsi, pahoina päivinä ja isojen haasteiden edessä tämä on se lista, josta löydät voimasi. Siinä yhdistyvät kaikki ihanat ja ainutlaatuiset voimavarasi.

 

Kuvat: Pixabay

 

0 responses on "Näin tunnistat omat voimavarasi"

Leave a Message

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Intravia Valmennus Oy, Askeleet Mielen Voimaan
X