Tahdonvoima: näin hoidat hankalatkin tehtävät helposti

Jokaisella meistä on niitä tilanteita, jossa edessämme kummittelee SE yksi ISO ikävä, pakollinen, hankala tehtävä. Määräpäivän lähestyessä siirrät siihen liittyvät tarvikkeet tai paperit jo näkyville, merkkaat kalenteriin isoja huutomerkkejä ja alat tuskailla tehtävää, joka tuntuu päivä päivältä kasvavan vain isommaksi. Joka aamu päätät aloittaa, joka ilta huomaat päivän taas vilahtaneen ohi ja väisteelleesi aloitusta onnistuneesti. Tuttua?

Viimeksi törmäsin tällaiseen kynnykseen kevään veroilmoitusrumban aikoihin ja päätin käyttää tilaisuuden hyväksi pohtia samalla keinoja, joilla vastenmielisenkin tehtävän saisi hoidettua mahdollisimman sujuvasti ja kivuttomasti. Niin, no ehkä se oli yksi tapani väistellä itse tehtävän suorittamista… mutta joka tapauksessa, tässä kootut vinkkini kuinka löydät tahdonvoimaa selättää tympeät tehtävät:

1. Hoida homma heti tai varaa kalenterista aika

Mutta älä missään tapauksessa tuhlaa aikaa ja energiaa stressaamiseen. Paras tapa selättää tympeä tehtävä nopeasti ja tehokkaasti on hoitaa homma heti pois alta. Silloin et ehdi tuhlaamaan aikaa stressaamiseen tai yliajattelemiseen. Vältyt asian suurentelulta ja määräpäivän stressiltä. Tähän kohtaan sopii loistavasti vanha viisaus ”Älä siirrä huomiseksi sitä, minkä voit tehdä jo tänään.” Jos syystä tai toisesta et pysty hoitamaan hommaa heti, merkkaa kalenterista aika, jonka pyhität yksinomaan tälle tehtävälle. Pidä suunnitelmasta kiinni ja päätä, ettet uhraa tehtävälle ajatustakaan, ennenkuin sen aika on. Anna itsellesi rauha keskittyä sillä välin muihin tehtäviin täysillä.

2. Varaa aikaa tuplasti ja varaudu yllätyksiin

Tarkista myös, että olet varannut kalenterista aikaa riittävästi ja ainakin riittävän ajoissa ennen määräpäivää. Huomioi, että saatat joutua kysymään neuvoa tai selvittämään asioita muilta tahoilta, jotka eivät ehkä ole tavoitettavissa sillä sekunnilla. Kun olet varautunut mahdollisiin hidasteisiin, vältyt viime hetken paniikilta.

3. Älä sorru liioittelemaan urakan suuruutta tai vastenmielisyyttä

Mitä pidempään odottelet työn aloittamista, sitä enemmän sinulla on aikaa murehtia sitä etukäteen. Jos olet epävärma työn todellisesta suuruudesta, SELVITÄ se pääpiirteittäin ennakkoon. Mitä enemmän murehdit ja vellot epätietoisuudessa, sitä suuremmalta ja hankalammalta tehtävä alkaa tuntua. Ja kun työ pitäisi aloittaa, olet jo aivan lamaannuksissa valtavan työvuoresi edessä. Älä anna mielikuvituksesi laukata vaan kääri hihasi tyynen rauhallisesti ja ennen kaikkea: ALOITA. Vältä yliajattelua, TEE enemmän, ajattele vähemmän.

4. Markkinoi

Määräpäivän lähestyessä kerro auliisti lähipiirillesi, että pyhität nyt aikasi tälle tehtävälle. Kerro kuinka haastavasta tehtävästä on kysymys ja kuinka tärkeää tehtävän loppuunsaattaminen on sinulle. Voit myös vinkata asiaan liittyville tahoille, että hekin tietävät olla valmiudessa, jos tarvitset apua. Näin takaat itsellesi työrauhan ja tuen.

5. Aloita ensimmäisenä aamulla

Aloita hankalin tehtävä ensimmäisenä aamulla. Silloin olet virkeimmilläsi ja energia- ja tahdonvoimakiintiösi ovat täynnä, olet valmiina haasteisiin! Pystyt vaivattomammin ideoimaan ratkaisuja kohdatessasi mahdollisia ongelmia ja jaksat sinnikkäästi jatkaa eteenpäin. Tahdonvoimasi on tutkitusti kuin lihas, se väsyy kun sitä käytetään. Niinpä aamulla sen on voimakkaimmillaan, mutta kun iltaa kohti olet joutunut jo sinnittelemään ja vastustamaan monenlaisia kiusauksia, ei siitä enää illalla paljon ammenneta. Myös muut tahot ovat helpommin tavoitettavissa päiväaikaan, jos satut tarvitsemaan apua muilta. Sinulla on koko päivä edessä ja apurisi ehtivät hyvin palata asiaan vielä ennen työpäivän päättymistä. ÄLÄ siis AVAA ensin sähköpostiasi, facebookiasi tai twitteriäsi. Älä tee mitään ”pientä pois alta” ensin. Laita puhelimesikin äänettömälle, jos tarpeen. Älä anna minkään häiritä aloittamista. ALOITA TÄSTÄ TEHTÄVÄSTÄ IHAN ENSIMMÄISENÄ!

6. Pilko suurempi kokonaisuus pienempiin osiin

Jos homma on ihan oikeasti suuri tai ainakin suuren tuntuinen, pilko se pienempiin osiin. Ota sen jälkeen yksi askel kerrallaan. Tee yksi vaihe huolellisesti ja rauhassa valmiiksi, ja jätä sen suuren kokonaisuuden ajattelu loppuvaiheeseeen. Pienempien vaiheiden vamistuessa saat motivoivia onnistumisen fiiliksiä pitkin matkaa. Juhlista niitä! Rytmitä päivääsi: kun olen tämän osion tehnyt, nautin kunnon pullakahvit tai muuta mukavaa.

7. Usko itseesi, pääset kyllä perille!

”Pidä aina mielessäsi, että oma päätöksesi onnistua on onnistumisessa kaikkein tärkeintä.” – Abraham Lincoln Usko itseesi ja kykyihisi täysillä. Löydät aivan varmasti ratkaisut kaikkeen eteesi tulevaan, kun pysähdyt hetkeksi rauhassa miettimään tai pyydät apua. Voimasi riittävät aivan varmasti, kun pidät huolta riittävästä energiansaannista ja tauoista. Saat tehtyä minkä tahansa duunin onnistuneesti loppuun, kun olet niin päättänyt. Etene vaikka lapsen askelin, jokaisella askeleella olet kuitenkin lähempänä päämäärääsi ja pääset kyllä perille väistämättä. Anna mennä!

Kuva: Pixabay


avainsanat

motivaatio, stressi, tahdonvoima, tavoite


Tsekkaa myös

Kuinka kaikki voi muuttua hetkessä

Kuinka kaikki voi muuttua hetkessä
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>