Mikä ihmeen Life Coach?

Kun autosi kaipaa huoltoa, varaat ajan autohuoltoon. Kun haluat kohottaa kuntoasi, ostat kuntosalikortin tai palkkaat personal trainerin. Kun lihaksesi ovat jumissa, menet hierojalle. Entä silloin kun elämässä mättää jokin ja haluat muutosta? Tai silloin kun sinulla periaatteessa on kaikki hyvin, mutta haluaisit lisää onnellisuutta ja elämänsisältöä? Silloin varaat ajan Life Coachille, valmentajalle.

Life Coachingin (elämäntaidonvalmennus, muutosvalmennus) tavoite on mahdollistaa muutos ihmisten elämässä ja auttaa ihmisiä löytämään piilevät voimavaransa. Valmentaja ei anna valmiita vastauksia vaan auttaa sinua löytämään ne itsellesi oikeimmat ratkaisut, kysymysten ja erilaisten harjoitusten avulla. Valmennuksessa opit elämään itsesi näköistä elämää, omien arvojesi mukaisesti. Opit kuuntelemaan omaa sisäistä ääntäsi, sisäistä viisauttasi.

Itseäsi kuuntelemalla syntyy oivalluksia, jotka puolestaan vievät kohti ratkaisuja ja innostavat sinua ottamaan askeleita kohti muutosta. Itsetuntemuksesi paranee ja elämänhallinnan tunteesi vahvistuu. Käsitys eri vaihtoehdoista kirkastuu ja opit valitsemaan niistä sen itsellesi aidosti sopivimman. Vastuu valinnoista on valmennettavalla itsellään, valmentaja ei neuvo eikä tuputa, sillä jokainen on oman elämänsä asiantuntija. Valmennus kannustaa elämään itseohjautuvasti, sisältä päin ohjautuvasti ja opettaa pois automaattisesta muiden myötäilystä ja ympäristön odotuksista – kuvitelluista tai todellisista. Life Coach auttaa oivaltamaan, mitä sinun itsesi näköinen elämä on ja miten voit sen saavuttaa.

Valmennuksen asenne on positiivinen. Siinä vahvistetaan sitä, mikä on jo hyvää. Se, että olet valmennuksessa, ei siis tarkoita sitä että sinulla on ongelmia. Valmennus on aina tulevaisuuteen suuntautuvaa, ratkaisukeskeistä ja toimintalähtöistä. Sen ansiosta valmennus onkin usein hyvin voimaannuttavaa ja innostavaa, koska tunnet heti saavasi aikaan jotain näkyvää.

Valmennus ei ole terapiaa, vaikka valmennustapaamisilla voikin olla terapeuttinenkin vaikutus. Valmennuksessa ei keskitytä miettimään ongelmia tai menneisyyttä. Joskus kuitenkin on raivattava menneisyyden kokemuksista mieleen syntyneitä blokkeja, jotta uusille mahdollisuuksille tulisi tilaa. Myös tällaisiin tilanteisiin valmennus tarjoaa apukeinoja. Valmennuksessa myös muokataan uskomuksia, jotka saattavat olla muutoksen tiellä.

Valmennus lähtee aina asiakkaan omasta muutostoiveesta. Valmennustapaamiseen tullessa ei tarvitse tarkalleen tietää vielä muutoskohdetta, se voidaan kartoittaa valmennuksen alussa. Tapaamiseen on kuitenkin turha tulla asenteella ”kerro sinä mitä tehdään, oisko sulla jotain kivaa mielessä”. Valmennuksessa asiakas on pääosassa ja asiakas päättää sen, mistä asioista puhutaan ja mihin asioihin haetaan ratkaisua. Valmentaja ei voi lähteä ohjailemaan asiakkaan elämää.

Muutosalueita voivat olla esimerkiksi työ ja ura, ihmissuhteet, asuinympäristö, terveys ja fyysinen hyvinvointi, koulutus ja itsensä kehittäminen, ajanhallinta, stressinhallinta ja itsetunto. Pitää myös muistaa, että jokainen voi muuttaa vain itseään. Hyvä uutinen onkin se, että mahdollisuudet siinä ovat rajattomat ja kaikki vaikutusmahdollisuudet ovat sinun omissa käsissäsi. Muutoskohde voi olla jokin pieni arjen asia tai suurempi kokonaisuus. Jos muutoskohteita löytyy useita, niistä valitaan yksi tai korkeitaan kaksi kohdetta kerrallaan käsittelyyn.

Valmennuksessa on aina kolme päävaihetta: kartoitus, tavoitteen kirkastaminen ja toimintasuunnitelman laadinta. Ensin kartoitetaan asiakkaan lähtötilanne, missä ollaan nyt ja mitä muutosta halutaan. Seuraavaksi kirkastetaan tavoitetila, missä halutaan olla, ja milloin ja mistä tiedetään kun ollaan perillä. Lopuksi tehdään asiakkaan lähtökohdista hänelle sopivin toimintasuunnitelma, juuri hänelle sopivan kokoisista askelista. Toimintasuunnitelman kirkastamiseen on mahdollista käyttää erilaisia harjoitteita, riippuen asiakkaan tavasta käsitellä asioita tehokkaimmin – puhumisen, kirjoittamisen, piirtämisen tai liikkeen kautta. Jatkotapaamisilla varmistetaan edistyminen, vahvistetaan motivaatiota, tarkistetaan toimintasuunnitelman toimivuus ja käsitellään mahdollisia eteentulleita edistymisen esteitä.

Paitsi muutoksen läpiviennissä, valmentaja pystyy auttamaan myös valintatilanteissa. Silloin valmentajan tehtävä on auttaa punnitsemaan eri vaihtoehtoja ja löytämään niistä aidosti itselle sopivin ratkaisu. Usein näissä tilanteissa avain löytyy siitä, että valmentaja auttaa asiakasta katsomaan asiaa uusista näkökulmista. Joskus parikin oikeaa kysymystä riittää, ja asiakkaalle ne voivat olla rahassa mittaamattoman arvokkaita oivalluksen lähteitä.

Tapaamiskertojen määrän asiakas päättää itse. Hyvä nyrkkisääntö minimimääräksi on neljä tapaamista parin kuukauden aikana, mikä mahdollistaa muutoksen onnistumisen riittävän seurannan. Joskus kuitenkin riittää yksittäinen käynti esimerkiksi silloin kun halutaan akuuttia sparrausapua johonkin valintatilanteeseen. Isommissa muutoksissa tapaamisia voi olla useita ja prosessi voi kestää puolikin vuotta tai vuoden.

Jos sinua kiinnostaa kokeilla valmennusta, se on todella helppoa. Varaat vain ajan tutustumiseen ja kartoitukseen. Kuten muissakin valmennuspalveluissa, ensin kannattaa tutustua valmentajaan, jotta tiedät onko hän sinulle sopiva ”hyvä tyyppi”. Ei tarvitse pelätä, että valmentaja pahastuu, jos päädytkin toiseen valmentajaan. Valmennuksessa on tärkeää, että asiakas tuntee olonsa kotoisaksi ja turvalliseksi.

Lämpimästi tervetuloa tekemään unelmistasi totta!

Kuva: DepositPhotos


avainsanat

ajatusmallit, hyvinvointi, menestys, onnistuminen, tavoite, tietoisuustaidot, toimintatavat


Tsekkaa myös

Kuinka kaikki voi muuttua hetkessä

Kuinka kaikki voi muuttua hetkessä
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>