Kuinka saat täyden hyödyn nettikurssista, 6 tehokasta vinkkiä

0  kommenttia

Nettikurssit ja -valmennukset ovat mahtava tapa opiskella. Tarjonta on lisääntynyt myös suomenkielisissä kursseissa huimasti. Nettikurssien etuna on niiden edullisuus ja osallistumisen joustavuus. Voit opiskella melkein missä vain ja milloin vain. Säästyt kalliilta matkustus- ja majoituskuluilta, eikä sinun tarvitse tuskailla täyden kalenterin kanssa. Voit sovittaa opiskelun sellaiseen aikaan, mikä sinulle parhaiten sopii.

Usein nettikursseissa on myös tyytyväisyystakuu, eli jos et saanutkaan kurssista sitä mitä odotit, saat hyvityksen osallistumismaksusta. Moninverroin siis riskittömämpää kuin live-kurssit, joissa joudut maksamaan jonkin peruutusmaksunkin, ellet syystä tai toisesta pääse paikalle.

On siis monta hyvää syytä valita nettikurssi. Tosin on nettikursseissa omat haasteensakin. Nimittäin nettikurssit vaativat itsenäistä otetta ja asennetta kurssin läpikäymiseen, kukaan kun ei pakota sinua tulemaan koneelle tiettyyn aikaan tai avaamaan kurssimateriaalia. Voi siis hyvinkin käydä niin, että materiaali jää pölyttymään bittiavaruuteen, tunnukset ja nettiosoitteet unohtuvat, mahdolliset määräajat umpeutuvat ja päädyt maksamaan tyhjästä.

Nettikurssitarjontaa ei suinkaan kannata hylätä kurssin keskenjäämisen pelossa, koska muutamalla näppärällä keinolla pystyt varmistamaan, että käyt kurssin onnistuneesti läpi ja saat siitä sen hyödyn mitä haitkin.
Puhun kokemuksesta, sillä olen itse kokeillut erilaisia nettikursseja ja sen lisäksi tehnyt niitä itsekin. Olen kantapään kautta kokenut käyttäjän haasteet.

Sähköpostitse toimitettavat kurssit hukkuvat muuhun sähköpostitulvaan, kun ohitat ne ajatuksella, että palaat niihin myöhemmin – eli et koskaan. Nettiselainkurssien osoitteet ja tunnukset tuppaavat unohtumaan, ellei sähköpostiin ole tullut selkeää kurssikutsua. Jos kurssi sisältää pelkkiä äänitteitä, visuaalisen ihmisen motivaatio on rutattu jo alussa.

Kurssin järjestäjänä puolestaan olen nähnyt huikeita, innokkuuden siivittämiä kurssisuorituksia, ja myös niitä keskenjääneitä kokeiluja, jotka jäävät myös kurssin järjestäjää harmittamaan. Kyllä me kurssien tekijätkin toivotaan, että kurssi koetaan hyödylliseksi ja antoisaksi.

 

1. Jo ennen ostopäätöstä: mikä on tavoitteesi ja motivaatiosi?

Nettikurssien ja -valmennusten esittelytekstit on tarkoituksella tehty erityisen houkutteleviksi. Törmäät varmasti myös markkinointiin, jossa käytetään koukuttavaa, melkein painostavaa ”tarjolla vain tänään – nopeat syövät hitaat” -tyyliä, joka pakottaa tekemään päätöksiä nopeasti ja lyhyellä, melkein olemattomalla harkinta-ajalla. Ei huolta, tarvitset tässä tilanteessa vain muutaman kysymyksen selkiyttämään päätöksentekoasi:
  • Mikä on tavoitteesi? Tukeeko tämä kurssi tavoitteesi saavuttamista?
  • Mikä on motivaatiotasosi? Kuinka motivoitunut olet suorittamaan koko kurssin loppuun saakka?
  • Tarvitsenko OIKEASTI sitä tietoa, mitä kurssilla tarjotaan? Tarvitsenko sitä juuri NYT?
  • Olenko selvittänyt muut vaihtoehdot?

Näillä kysymyksillä olen onnistunut tekemään mielestäni suht järkeviä päätöksiä molempiin suuntiin. Jopa niin, että olen säästänyt huomattavia summia ja löytänyt laadukkaampia kursseja malttaessani selvittää vaihtoehtoja. On hyvä pitää mielessä, että markkinoilla on monenlaisia kurssinlaatijoita ja myös kurssin materiaalityypit vaihtelevat melkoisesti. Kannattaa siis selvittää huolellisesti se, mitä rahan vastineeksi oikeasti tarjotaan ja onko se sitä, mitä itse pidät laadukkaana. On myös hyvä, jos pääset tutustumaan materiaalinäytteeseen ennakkoon, jotta voit arvioida ”jaksatko” kuunnella kyseisen kurssinpitäjän nauhoitteita tai videoesityksiä viikosta toiseen.

 

2. Valitse itsellesi sopiva opiskelutapa

Nettikursseina markkinoidaan monenlaista materiaalia. Nettikurssin nimellä saat esimerkiksi jotain näistä:

  • sähköpostiisi artikkeleita, tehtäviä tms. kirjoitettua materiaalia
  • sähköpostiisi videoita tai videolinkkejä kirjoitetun materiaalin lisäksi
  • pääsyn nettiselaimen kautta toimivaan materiaalipankkiin, jossa on vain yhdenlaista materiaalia, esim. äänitteitä tai videoita
  • pääsyn nettiselaimen kautta toimivaan materiaalipankkiin, jossa on monipuolisesti kirjoitettua materiaalia, ladattavia tiedostoja, videoita, äänitteitä
  • pääsyn nettiselaimen kautta toimivaan kurssialustaan, jossa on edellämainittujen materiaalien lisäksi mahdollisuus keskusteluun osallistujien ja kurssin vetäjän kanssa.
  • pääsyn webinaareihin, jotka vaativat läsnäolon koneella tiettyyn aikaan ja ehkä myös mahdollisuuden katsoa webinaarit jälkikäteen
  • ja kaikkea tältä väliltä

Selvitä, missä muodossa materiaali on ja sopiiko se omaan oppimistyyliisi, ja toimitetaanko materiaali sinulle käytännöllisellä tavalla. Olen itse oppinut välttämään esimerkiksi sähköpostikursseja, koska ne jäävät minulla lukematta. Käytän sähköpostia kommunikointivälineenä, enkä osaa mieltää sitä opiskeluvälineenä. Mutta jos sähköpostissa on esim. ladattava liitetiedosto tai linkki nettimateriaaliin, homma toimii kyllä. Toisinaan on kätevää, että materiaali on äänitteinä, jolloin voit opiskella samalla kun ajat autoa, istut bussissa tai valmistat ruokaa. Visuaalinen ihminen puolestaan imee tietoa kuin sieni videoista ja kuvista. Ja niin edelleen. Mieti, mikä sinusta tuntuu mielekkäimmältä ja valitse sellainen kurssi, jossa tarjonta vastaa mahdollisimman hyvin sinun tarpeitasi.

 

3. Tee opiskelu helpoksi itsellesi

”Pois silmistä, pois mielestä.” Siispä heti kun ilmoittaudut kurssille ja saat nettilinkin kurssimateriaaliin, tallenna se välittömästi selaimesi suosikkeihin ensimmäiseksi. Jos mahdollista, lisää linkki selaimen näkyvään osaan painikkeeksi. Linkin voi myös tallentaa kuvakkeeksi työpöydälle, jolloin näet sen heti koneen avattuasi.

Tallenna tarvttavat tunnukset ja salasanat helppoon paikkaan. Jos kone on vain sinun käytössäsi, anna selaimen tallentaa tunnukset sivulle valmiiksi.

Jos kurssimateriaali tulee sähköpostiisi, tee sähköposteille oma kansio. Nimeä kansio siten, että se tulee kansiolistan alkuun, eli laita nimen alkuun vaikka erikseen a-kirjain, jos järjestys on aakkosellinen.

Tee kurssimateriaalin käyttö itsellesi mahdollisimman helpoksi ja vaivattomaksi.

 

4. Varaa kalenterista oma aika opiskelulle ja luo rutiini

Nettikurssit ovat tosiaan ajankäytön kannalta joustavia, jopa niin joustavia, että niitä voi siirtää ja siirtää…

Kun olet päättänyt aloittaa kurssin, tee samalla päätös siitä, milloin opiskelet. Älä jätä ajatusta ”sitten kun on sopva hetki” -tasolle. Se ei todennäköisesti tule onnistumaan. Mieti mikä on päivä-/viikkorutiiniisi sopiva aika. Onko se ensimmäisenä aamulla, lounastauolla, heti opiskelu-/työpäivän jälkeen vai illalla kun talo on hiljentynyt. Vai viikonloppuna. Jos olet tottunut kalenterin käyttäjä, merkitse aika kalenteriin. Muussa tapauksessa, tee itsesi kanssa selkeä sopimus siitä, kuinka sisällytät tämän uuden harrastuksesi päivänjärjestykseesi.

 

5. Tee muistiinpanoja oppimastasi

Seuraa opiskelusi edistymistä konkreettisesti. Ota heti alussa käyttöön oppimispäiväkirja tai oivalluspäiväkirja. Merkitset muistiin tärkeimmät oppimasi asiat ja oivallukset sitä mukaa kun etenet kurssilla. Päiväkirja voi olla ihan konkreettinen vihko tai kirjanen, jota voit säilyttää työpöydälläsi muistuttamassa sinua kurssista. Tai voit tehdä sen tekstiasiakirjana koneellesi ja tehdä tiedostosta pikalinkin työpöydälle kurssilinkin viereen. Harkitse myös pilvitallennusmahdollisuutta, joka mahdollistaa tiedoston on päivittämisen myös esim. älypuhelimestasi.

Tärkeintä on se, että päiväkirjakin on helposti saatavilla ja päivitettävissä. Se auttaa sinua seuraamaan edistymistäsi ja motivoi eteenpäin. Samalla sinulle jää myös konkreettiset muistiinpanot kurssista, senkin jälkeen kun pääsy kurssimateriaaliinon jo päättynyt.

 

6. Ole osa porukkaa

Jos kurssilla on yhteydenpitomahdollisuudet kurssin vetäjään ja/tai osallistujiin, sekin kannattaa käyttää hyväksi – jos ei muusta syystä, niin oman motivaation ylläpidon vuoksi. Osallistu keskusteluun, anna palautetta ja käytä hyväksi yhteydenpitomahdollisuudet. Tunnet olevasi ”osa porukkaa” ja keskustelun seuraaminen motivoi palaamaan kurssimateriaaliin säännöllisesti.

 

Opiskelun iloa!

Kokeile rohkeasti nettikursseja. Ne avaavat sinulle ihan uuden väylän tiedon maailmaan ja mahdollistavat opiskelun sellaisinakin aikoina, kun matkustamiselle ja kursseilla istumiselle ei löydy tarpeeksi pitkää aikaa kerrallaan. Nauti täysillä uuden oppimisesta!


avainsanat

ajatusmallit, menestys, motivaatio, onnistuminen, tavoite, toimintatavat


Tsekkaa myös

Kuinka kaikki voi muuttua hetkessä

Kuinka kaikki voi muuttua hetkessä
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>