Kuinka pysyä positiivisena epävarmuuden keskellä – 7 vinkkiä

Kun uutisvirrat ovat täynnä kriisejä, kysymyksiä ja pelkoa, on haasteellista pysyä positiivisena kaiken epävarmuuden keskellä. Oma tunnetila voi vaivihkaa vaipua samaan epävarmuuden ja pelkojen tilaan. Näin voi tapahtua vaikka olisit luonteeltasi peruspositiivinen ja asiasi olisivat tällä hetkellä ihan hyvin. Yleisellä ilmapiirillä on iso vaikutus mielialaamme, ja usein otamme nämä vaikutukset vastaan tiedostamattamme, alitajuisesti. Tässä 7 vinkkiä, joilla voit suojata mielesi tarpeettomalta huolelta ja suunnata energiasi positiiviseen.

 

1. Vahvista rohkeuttasi

Rohkeus on sitä, että toimii pelosta huolimatta. Se on pelon tunteen olemassa olon hyväksymistä ja kohtaamista. Pelko syntyy epävarmuudesta ja se on luonnollinen reaktio. Se on tärkeä tunne, jonka tarkoitus on suojella meitä.

Epävarmuus puolestaan syntyy tiedon puutteesta. Tietoa voi hankkia lisää, ja näin voit itse vähentää epävarmuutta. Mitä enemmän sinulla on tietoa ja vastauksia kysymyksiisi, sitä varmempi ja luottavaisempi olosi on. Kun varmuus lisääntyy, pelko lievittyy. Kun pelon saa hallittavammalle tasolle, on helpompi löytää riittävä rohkeus itsestä.

 

2. Suojaudu negatiivisilta vaikutuksilta

Hanki tietoa hallitusti ja valikoiden, omilla ehdoillasi. Tiedosta, että kaikella mitä näet, luet ja koet on vaikutusta ajatuksiisi ja tunteisiisi. Hyvin usein luottamusta nakertavat viestit pääsevät mieleemme tiedostamatta. Silloin ne toimivat päinvastoin kuin voimalauseet ja hiljalleen ohjaavat huomiotamme hakemaan vahvistusta mahdollisille uhkakuville.

Koska aivomme on alunperin kehittyneet tunnistamaan uhat nopeasti ja tarkasti, on helppo lipsua huomaamatta epävarmuuden ja pelkojen keskelle. Ja peruspositiivisenakin ihmisenä saatat ihmetellä, mistä nämä tunteet yhtäkkiä ovat tulleet.

On siis merkitystä, minkä laatuisia ja sävyisiä tietolähteitä luet. On myös merkitystä sillä, mitä uutisia tai ohjelmia kuuntelet ja katselet.  Ja millaisiin keskusteluihin osallistut ja miten. Usein imemme tästä kaikesta vaikutteita alitajuisesti.

Havannoi valppaasti, millaisia ajatuksia ja tunteita sinussa herää. Suojele itseäsi aktiivisesti tarpeettomalta informaatio- ja tunnekuormalta.

 

3. Vahvista luottamustasi

Kaikkea ei tarvitse tietää juuri tänään, eikä kaiken tarvitse olla hallinnassasi. Riittää, että sinulla on jonkilainen hahmotelma mielessäsi ja riittävä selkeys lähitulevaisuuden askelista. Voit ajatella tilannetta kuin ajaisit autolla pimeässä. Sinulla on selkeä ajatus siitä, mihin olet menossa, mutta auton valot valaisevat kerrallaan vain tietyn pätkän tietä eteenpäin. Luotat kuitenkin siihen että tie jatkuu ja valot valaisevat tietä hiljalleen lisää. Riittää, että keskityt siihen, mitä sillä hetkellä näet ja jatkat matkaasi kohti määränpäätäsi.

 

 

4. Keskity siihen mihin voit vaikuttaa

Vaikka tulevaisuuden suhteen kaikki käytännössä on epävarmaa, on kuitenkin paljon asioita, mihin voit vaikuttaa tänäänkin. Kun keskityt siihen mihin voit vaikuttaa, hallinnan tunteesi lisääntyy ja olosi on turvallisempi.

Omiin ajatuksiisi voit aina vaikuttaa, ja sillä on iso merkitys siihen millaisia tunnetiloja itsellesi saat aikaan. Voit myös valita mihin kohdistat huomiosi ja miten toimit, millaisia valintoja teet. Tunnista, mikä synnyttää mielessäsi epävarmuutta. Keskity selvittämään asia kerrallaan. Hanki tietoa ja vastauksia kysymyksiisi.

Siihen mihin et voi vaikuttaa, et voi vaikuttaa. Se on vain hyväksyttävä ja annettava olla. On kuitenkin hyvä muistaa se lohduttava ajatus, että kaikki tilanteet ovat väliaikaisia. Kaikki muuttuu ja kehittyy omalla ajallansa ja tavallansa.

 

5. Kohtaa menettämisen pelkosi

Epävarmuus voi liittyä myös menettämisen pelkoon. Tätä tunnetta voit lieventää miettimällä, mikä sinulle on tärkeintä. Mistä arvoista, mistä ihmisistä ja mistä välttämättömyyksistä haluat pitää kiinni. Mieti, kuinka voisit turvata näiden pysyvyyden elämässäsi. Voit ideoida myös vaihtoehtoisia tapoja sisällyttää elämääsi näitä sinulle tärkeitä elementtejä. Mitä eri vaihtoehtoja on esimerkiksi toimeentulon suhteen, asumisen suhteen jne. Luot jälleen itsellesi lisää hallinnan tunnetta, kun vahvistat kykyäsi nähdä uusia mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja.

Samalla sinulle selviää, mistä voit luopua tarvittaessa, ilman että saat isompia kolhuja. Vahvistat itsellesi luottamusta siihen, että selviät kyllä vaikka jostain joutuisitkin luopumaan. Ja tilalle tulee jossain vaiheessa jotain uutta, kun elämä jatkaa kulkuaan.

 

6. Rentoudu ja nauti

Jatkuva huoli, epävarmuus ja murehtiminen pitää kehossamme stressireaktiot jatkuvassa käynnissä. Pidemmän päälle se syö hyvinvointiasi. On tärkeää antaa itsellensä taukoja silloinkin kun tilanne vaatii tulevaisuuden pohtimista ja mahdollisiin uhkiin varautumista.

On myös tärkeää tunnistaa, mikä on tarpeellista ja eteenpäin vievää suunnittelutyötä ja mikä taas on lamaannuttavaa ja energiasyövää murehtimista. Jos huomaat siirtyväsi enemmän jälkimmäisen puolelle, tee sille tietoinen stoppi. Se ei palvele sinua ja tilannetta millään tavalla.

Hengitä syvään, anna kehosi ja mielesi rentoutua läsnäolon turvallisessa tunteessa. Ole rauhassa tai tee jotain mielekästä, joka saa mielihyvähormonit liikkeelle. Stressireaktiot laantuvat, stressihormonitaso laskee ja kehosi pääsee palautumaan ja tasapainottumaan. Aivosi lepäävät ja saavat virkistävää vaihtelua.

Pienenkin lepohetken ansiosta voimavarasi vahvistuvat, ajattelusi kirkastuu ja mielialasi kohoaa. Epävarmuuden keskellä tällaiset hetket on tärkeää luoda itsellensä tietoisesti. Sen jälkeen olet jälleen vahvempi, rohkeampi ja positiivisempi. Mielesi on selkeämpi ja ajatuksesi kirkkaampi löytämään rakentavia ratkaisuja eteenpäin.

 

se kasvaa mihin zoomaat

 

7. Ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin

Huomaa hyvä. Se kasvaa, mille annat energiaa ja mihin kohdistat huomiosi. Jos haluat pysyä positiivisena ja vahvistaa luottamustasi elämään, kohdista huomiotasi tietoisesti niihin asioihin, jotka ovat hyvin ja mistä voit olla kiitollinen. Kaikissa tilanteissa on omat hyvät ja huonot puolensa, ja voimme valita kumpia haluamme korostaa.

Sisäisesti meidän jokaisen henkiselle hyvinvoinnille on tärkeää, että kykenemme tunnistamaan haastavissa tilanteissa eri näkökulmat. Se on asennetyöskentelyä ja mentaalivoiman kehittämistä, jota voimme tehdä omassa rauhassa ja itsenäisesti. Voit samalla antaa yleisen ilmapiirin elää omaa elämäänsä. Voit myös edelleen olla huomaavainen ja valita tilanteet, joissa tuot esille positiivisuuttasi ja sen, miten tuot tilanteen hyviä puolia esille.

Kuvat: Depositphoto

 

 


avainsanat

ajatuksen voima, ajatusmallit, arvot, tietoisuustaidot


Tsekkaa myös

Kuinka kaikki voi muuttua hetkessä

Kuinka kaikki voi muuttua hetkessä
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>