Idean myyminen: näin saat ehdotuksesi läpi

Investointiehdotus, tuoteidea, palkankorotus, kehitysprojekti, markkinointikampanja, koulutus tai tiimipäivä. Sinulla on huippuidea tai loistoehdotus, joka tarvitsee vain pomon hyväksynnän. Helpommin sanottu kuin tehty? Kun mietit miten idean myyminen onnistuisi ja saisit ehdotuksesi läpi työpaikalla, huomioi nämä 10 tärkeää asiaa.

Näillä vinkeillä ei ole tarkoitus survoa läpi mitä tahansa ideoita väkisin. Laadin ne siksi, että ne oikeasti hyvät ideat pääsisivät ansaitusti esille. On surullista kuinka moni hyvä ehdotus tyssää täysin turhiin väärinkäsityksiin, ennakkoluuloihin, riittämättömään tietoon tai yksinkertaisesti vain kiireen aiheuttamaan hätäilyyn. Surullista on sekin, että idearikkaat ihmiset lopettavat ajatustensa esittämisen, kun he väsyvät kielteisiin vastauksiin tai jopa välinpitämättömyyteen. Toivon, että näistä vinkeistä on sinulle apua. Jokainen hyvä idea, joka pääsee parantamaan maailmaa, on voitto meille kaikille.

 

1. Tee taustatutkimus huolellisesti

Selvitä ideaasi ja ehdotukseesi liittyvät eri näkökulmat ja taustat huolellisesti. Pomosi tulee esittämään kysymyksiä saadakseen riittävästi tietoa päätöksensä tueksi. ”Mun mielestä”, ”tää ois tosi kiva juttu” ja ”kun kaikilla muillakin on” -tasolla ei pötkitä silloin pitkälle.

Etsi faktat ja tarvittaessa myös numerotietoa. Plussaa on, jos pystyt esittämään eri vaihtoehtoja ja osoittamaan, että olet punninnut itse asiaa jo monelta kantilta. Tunnista ehdotuksesi mahdolliset heikot kohdat ja varaudu vastaamaan niihinkin. Ennakoi vasta-argumentit ja mieti niihin valmiiksi sellaiset vastaukset, jotka pitävät neuvotteluyhteyden auki.

 

2. Perustele vankasti

Tärkein kysymys, johon sinun tulee pystyä vastaamaan, on miksi? Miksi tätä tarvitaan tai miksi tämä pitäisi tehdä. Mieti vankat perustelut valmiiksi. Jos et heti löydä niitä, palaa takaisin siihen, miksi tai mistä idea ylipäätään sinulle tuli. Kuvittele sitten, millaisia seurauksia ja eritoten hyötyjä muutoksesta on työnantajallesi.

Ajattele laajasti ja huomioi myös ketjureaktiot, esimerkiksi kun tiimipäivä parantaa yhteishenkeä ja työhyvinvointia, henkilöstö voi hyvin, laatu ja tehokkuus paranee ja sen myötä tulos paranee jne. Jos mahdollista, esitä tueksi laskelmia, esimerkkejä ja referenssejä.

Pyri löytämään hyötynäkökohtia win-win -asenteella. Pelkkä omaan napaan tuijottaminen paistaa läpi, eikä juuri herätä sympatiaa, mutta mitä useamman osapuolen hyödyt pystyt tuomaan esille, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on saada ideasi läpi.

 

3. Tarjoile pomolle valmiiksi pureskeltu ehdotus

Kun todella haluat läpi jonkin ehdotuksen, valmistele pomollesi mahdollisimman valmiiksi pureskeltu ehdotus. Tee esityksesi myös kirjalliseen muotoon. Saat ehdotuksellesi tuplatehon, kun esität sen kasvokkain ja sen lisäksi ojennat tiivistelmän tärkeimmistä kohdista paperilla. Lisäksi tämä helpottaa huomattavasti pomosi työtä ja päätöksentekoa, koska olet tehnyt kaiken pohjatyön valmiiksi.

Valmiiksi pureskeltu esitys on sellainen, joka vaatii enää vain pomosi kyllä tai ei vastauksen. Kannattaa panostaa esityksessä mehevään loppuhuipennukseen, joka käytännössä johtaa vain yhteen loogiseen vastaukseen: kyllä. Jotta pomolla kuitenkin säilyy päätöksenteon vapauden tunne, jätä lopullinen kysymyksesi kuitenkin kunnioittavan avoimeksi.

Pidä kirjallinen osuus lyhyenä, korkeintaan yksi A4-paperi, jonka toki voit käyttää molemmin puolin. Panosta selkeyteen ja helppolukuisuuteen, eli käytä paljon väliotsikoita ja nopeasti luettavia ranskalaisia viivoja. Kuvittele itsesi pomosi paikalle, ja mieti, millainen kirjallinen esitys on helppo omaksua samalla kun keskustelette ja mitkä asiat pitäisi nähdä paperilta nopeasti.

 

4. Esitä ideasi ja ehdotuksesi kasvokkain

Kasvotusten esitetty ehdotus on aina hieman vaikeampi tyrmätä suoraan. Jos kasvokkain tapaaminen ei ole mahdollista, videoneuvottelu tai puhelinkeskustelu ovat hyviä vaihtoehtoja. Keskustelussa on myös helpompi vastata kysymyksiin heti ja myös sopia aikalisästä, jos jotain asiaa on syytä tutkia lisää. Vaikka keskustelu jäisi vielä ilman lopullista siunausta, keskity päättämään se positiiviseen vireeseen, joka jättää oven toteuttamiselle edelleen auki.

Jos käyt keskustelun etänä, lähetä kirjallinen osuus silloin sähköpostitse vain hieman etukäteen tai ihan keskustelun alussa. Sinulle on etua, jos pomosi ei ehdi liiaksi tutustua asiaan etukäteen. Näin hänen ennakkoaseenteensa on mahdollisimman avoin aloittaessanne keskustelun. Jo muodostettua mielipidettä tai jopa väärinkäsityksiä on hankala muuttaa. Keskustellen on helpompi löytää hyvä yhteisymmärrys ja varmistaa, että puhutte samasta asiasta. Riittää, kun kirjallinen esitys toimii viitteenä ja dokumentoinnin tukena.

 

5. Lobbaa – kenen ehdottamana ehdotus menee parhaiten läpi?

Kun haluat ideasi tai ehdotuksesi läpi, jätä silloin egosi taustalle. Jos hyvä lopputulos on sinulle tärkein, voit varmasti luopua keksijän kunniasta. Henkilökemioilla ja ennakkoasenteillakin on oma merkityksensä siinä, kuinka ideat ja ehdotukset työpaikalla otetaan vastaan.

Jos sinulla on siis epäilys, että juuri sinun ehdottamanasi tämä kyseinen idea saatetaan tyrmätä, siirry miettimään, kenen ehdottamana vastaanotto olisi suotuisampi. Esitä asia sitten tälle henkilölle, ihan samalla huolellisuudella kuin olisit esittänyt sen pomollesikin. Voit sanoa suoraan tarvitsevasi apua. Jos idea on aidosti hyvä, harva kieltäytyy auttamasta kun palkkiona on vielä mahdollinen kunnia herkullisesta ideasta.

Pidä mielessä organisaatiosi raportointiketju ja varo astumasta pomosi varpaille. Selän takana häärimistä ei kukaan katso hyvin.

Voit käyttää hyväksesi myös ryhmävoimaa. Ota asia esille puolihuolimattomasti kahvipöydässä ja anna ideasta kasvaa vaivihkaa ryhmän yhteinen idea. Organisaatioissa sana leviää nopeasti, kun sattuu esittämään asian oikeassa seurassa, anna ideasi siis lipsahdella aina sopivan tilaisuuden tullen. Kärsivällisyys palkitaan ja ennemmin tai myöhemmin huomaat ideasi toteutuvan kuin itsestään.

 

6. Johdattele ja anna pomon keksiä ideasi itse

Tämä on oma taitolajinsa ja vaatii pitkäjänteisyyttä sekä varovaisuutta. Kukaan ei halua tulla höynäytetyksi tai hyväksikäytetyksi, siksi tässä tekniikassa on syytä toimia fiksusti ja eettisesti. Ja tähänkin keinoon on tarpeen turvautua vain, jos ainoa tapa saada idea läpi on se, että sen keksii pomo itse.

Toisaalta, jos onnistut johdattelemaan keskustelua sopivan avoimilla kysymyksillä, voitte itseasiassa päätyä yhdessä vieläkin mahtavampaan ratkaisuun, kuin mitä alunperin ajattelit.

Johdattelua on monenlaista. Yleensä keskustelu, jossa on sopiva yhdistelmä faktaa ja kysymyksiä, tuottaa parhaan lopputuloksen. Toki joskus voi kokeilla myös sopivien esitteiden ja lehtijuttujen unohtelua esille.

Jutun lopussa löytyvästä videossa on hauska esimerkki johdattelusta perheympäristössä, inspiraatioksi ja kevennykseksi. Kannattaa katsoa ihan alusta saakka johdanto aiheeseen ja itse asiaan päästään 5 minuutin kohdalla.

 

7. Rahoille vastinetta

Oli työnantajasi millainen organisaatio tahansa, yleensä rahalla on aina oma merkityksensä päätöksenteossa. Vaikka ehdotuksesi olisi kuinka pieni tahansa, talousnäkökohdat kannattaa silti huomioida. Saatat saada niillä huimasti pontta ehdotuksesi taakse.

Huomioi eri näkökulmat: kulut, tuotot, säästöt. Jos ehdotus lisää kuluja, jossain kohden sen tulisi myös tuoda jotain lisäarvoa, eli tuottaa jotain. Tai jossain kohden pitäisi syntyä säästöä. Jälleen kannattaa ajatella laajasti syy-seuraus -suhteita. Ajattele, kuin rahat olisivat omiasi. Mitä haluat rahoillesi vastineeksi? Millaiseen vastineeseen voisit olla tyytyväinen. Mitä erilaisia hyötyjä panostuksesta saa? Ihan samalla periaatteella kuin mietit omiakin hankintojasi.

 

8. Asenne on kaikkein tärkein

Kun lähdet viemään ehdotustasi eteenpäin, ole siitä aidosti innostunut ja anna sen näkyä. Yleensä se ei ole vaikeaa, kun kyse on omasta ideasta. Vaarana on vain epäonnistumisen pelko. Jos jo ennakkoon sorrut ajattelemaan, että ”ei tää kuitenkaan mee läpi”, sen kyllä aistii ja näkee. Silloin teet kieltäytymisenkin helpoksi. Pomon on helppo lopettaa keskustelu pelkkään ei-sanaan.

Ole innostunut ja usko jokaisella solullasi siihen, että ainoa oikea lopputulos on ideasi toteuttaminen. Silloin saat pomosikin mukaan tunnetilaan ja ainakin teet kieltäytymisen paljon vaikeammaksi. Silloin pomonkin täytyy jo keksiä vastaperusteluja, jos aikoo kieltäytyä. Ole valmis ja valpas taistelemaan – vastaa kysymyksiin, perustele, lupaa selvittää, ole aktiivinen.

 

9. Huomioi muut ja toimi rehdisti

Kun lähdet viemään ehdotustasi eteenpäin, varmista, että olet huomioinut myös muiden asiaan liittyvien osapuolien näkökulmat. Kuten sanottu, ehdotukselle on aina helpompi saada hyväksyntä, kun useampi osapuoli hyötyy siitä. On myös hyvä varmistaa, ettei ehdotuksestasi koidu haittaa jollekin taholle. Jos huomaat, että näin voi käydä, mieti kuinka sen voisi välttää.

Toimi rehdisti ja eettisesti. Ehdotusta viedessäsi eteenpäin, kohtele muita niinkuin toivoisit itseäsi kohdeltavan. Tulet kohtamaan arvostelua, kysymyksiä ja epäilyjä. Niistä ei tarvitse kuitenkaan loukkaantua, asiallisilla vastauksilla ja perusteluilla kaikki yleensä selviää sujuvasti.

 

10. Pysy reippaana!

Jos lopputulos on kaikkien ponnistelujesikin jälkeen kielteinen, pelaa itsellesi aikaa. Pyri jättämään keskustelu avoimeksi: jos ei juuri nyt, ehkä myöhemmin? Tai kysy millä ehdoilla idea olisi mahdollista toteuttaa. Ole kärsivällinen ja palaa asiaan sopivin väliajoin. Ei ihan seuraavalla viikolla, koska tarkoituksesi ei varmaankaan ole hankkiutua maanvaivaksi, mutta muutaman kuukauden kuluttua voit varmasti tunnustella taas turvallisesti maaperää.

Älä lannistu, älä luovuta! Joskus asioiden täytyy vain antaa muhia ja edetä omalla painollaan. Aika ei ehkä ollut vielä kypsä ja kaikki palaset eivät olleet vielä paikoillaan. Mutta sekin aika tulee vielä. Tärkeintä on, että siemen on nyt laitettu itämään ja ennemmin tai myöhemmin se lähtee kasvamaan.

Jatka reippaasti ideointia, sillä uusia ajatuksia tarvitaan. Jos välillä tulee ”huteja” niin varmasti tulee myös onnistumisiakin. Mutta jos lakkaat kokonaan yrittämästä, luovut samalla myös onnistumisen mahdollisuudesta.

 

Kuvat: Pixabay


avainsanat

johtaminen, menestys, ura


Tsekkaa myös

Kuinka kaikki voi muuttua hetkessä

Kuinka kaikki voi muuttua hetkessä
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>