Ajanhallinnan vinkit helposti innostuvalle joka-paikan-höylälle - Askeleet Mielen Voimaan

Ajanhallinnan vinkit helposti innostuvalle joka-paikan-höylälle

Tunnistatko sinäkin itsesi otsikosta? Ikuisuusongelmani ajanhallinnassa on se, että innostun aivan liian helposti uusista jutuista ja kiinnostukseni kohteet vaihtelevat nopeasti. Kyse ei ole edes siitä, että menettäisin kiinnostukseni johonkin vanhaan, uusi vain vie mennessään. Tiedonnälkäni ja toteuttamisintoni ovat niin voimakkaita, että kaikki huomioni siirtyy siihen uusimpaan juttuun. Ja kun kuitenkin mukana kulkee edelleen ne aiemmatkin keskeneräiset asiat, katastrofin ainekset ovat jatkuvasti ilmassa…

Perinteinen ajanhallinnan tapa

Aiemmin yritin hallita tätä positiivista kaaostani siten, että kartoitin säännöllisesti sen hetken kiinnostavimmat jutut ja jaoin ne tavoitteiksi. Näille tavoitteille listasin niihin liittyviä tehtäviä ja suunnitelmia. Ne olivat kuin miniprojekteja omine projektisuunnitelmineen. Silloisessa järjestelmäkalenterissa oli tilaa 10:lle yhtäaikaiselle projektilla. No, minullahan ne olivat aina käytössä tappiin… Pyyhekumi oli kovassa käytössä, kun piti tehdä tilaa uudelle projektille. Käytännössä ajanhallintani pysyi sinnikkäästi ihan yhtä sekaisin vaikka paperilla se näyttikin tosi hyvältä ja organisoidulta.

 

Satunnaisia sopimuksia itseni kanssa

Jossain vaiheessa minulle syntyi uuden vuoden perinne listata kuluneelta vuodelta tähtihetket. Samaan perinteeseen liitin listan toiveistani seuraavalle vuodelle. Se oli alku sille, että sain jotain järkeä elämäni kiintopisteisiin. Tein tavallaan sopimuksen itseni kanssa siitä, mihin asioihin haluan juuri nyt keskittyä. Pikkuhiljaa otin tavaksi tehdä tätä suunnittelua hieman useammin. Ja tein sopimuksia itseni kanssa: “Nyt minulla ei ole aikaa tai mahdollisuutta aloittaa tätä uutta juttua, mutta ensi kuussa (tai ensi…) voin järjestää sille aikaa.” tai “Jos halua aloitta tämän uuden jutun nyt, mistä olen valmis luopumaan?” Pahin kaaos alkoi helpottaa.

 

Iki-ihanat aikablokit

Eräässä ajanhallintakoulutuksessa huomasin, että tämän voi viedä vieläkin pidemmälle, järjestelmälliseksi systeemiksi. Opin ajattelemaan ajankäyttöäni isommasta näkökulmasta ja ajattelemaan aikaa “blokkeina”, myös kuukausien ja vuosien mittaisina blokkeina. Olin ihastuksissani, nyt tämä homma alkaa toimimaan!

 

Unelmakartta kalenterimuotoon

Valmentajana toimiessani olen liittynyt mukaan moneen kansainväliseen some-ryhmään, joissa sparraillaan valmennukseen, yrittäjyyteen ja arjen haasteisiin liittyviä vinkkejä. Eräässä ryhmässä bongasin ihanan sukulaissielun (joka selkeästi kuului meihin helposti-innostujiin) kuvan hänen seinäkalenteristaan, jonka hän oli tuunannut palvelemaan samantyyppistä “sopimus-itseni-kanssa-systeemiä.” Kalenterissa oli otsikko joka kuukadelle, niiden alla kuukauden teema ja tilaa siihen liittyville ideoille, kuville, aktiviteeteille, kursseille jne. Tässä kalenterissa oli  annettu luovuudelle tilaa, siitä pursui innostus ja elämänilo! Ja samalla se teki sen mitä pitikin: katseen pallossa ja kaaoksen kaukana. Vastaavanlainen kalenteri on helppo toteuttaa vaikkapa muistitaululle.

 

Matkakoko paljon liikkuville

Koska elämäni on melko liikkuvaa ja kalenterini täytyy pysyä mukana, toteutin vastaavan idean minimuotoon. Se löytyy myös verkkokaupasta: AIKAA -suunnittelupäiväkirjan kirjanmerkissä on tilaa suunnitella omaa vuositeemaa ja kuukausikohtaisia teemoja. Helposti innostuvalle joka-paikan-höylälle tällainen ajattelumalli on ollut pelastus! Pysyy edes jokin roti… Saan edelleen nauttia innostumisesta, luovuudesta ja ideoinnista. Ja mikä parasta, nyt saan mahdollisuuden nauttiakin siitä kaikesta täysillä ja hyvällä omalla tunnolla, koska enää ei tarvitse yrittää tehdä kaikkea kerralla ja yhtäaikaa. Pfiuh!

Kuva: StokPic

0 responses on "Ajanhallinnan vinkit helposti innostuvalle joka-paikan-höylälle"

Leave a Message

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Intravia Valmennus Oy, Askeleet Mielen Voimaan
X