Aikasyöpöt kuriin: 3 tehokasta ajankäytön analyysia

Jotenkin se tuntuu kuuluvan elämään, että aika ajoin kiire yltyy hallitsemattomaksi ja tuntuu, ettei aika enää riitä mihinkään. Silloin kannattaa pysähtyä hetkeksi tutkimaan, mitä kaikkea sitä raahaakaan mukanaan. On todella helppoa haalia elämäänsä uutta, ja vielä helpompaa on unohtaa luopua vanhasta. Niinpä jossain vaiheessa aika loppuu vääjäämättä kesken ja on tehtävä jotain tilanteen korjaamiseksi. Tässä 3 tehokasta ajankäytön analyysia aika- ja energiasyöppöjen karsimiseen.

1. Aikapyörä

Aikapyörän idea on tunnistaa mihin käytät vuorokauden 24 tuntia. Aloita piirtämällä ympyrä ja jaa se kellotaulun tapaan tunteihin, mutta 12 tunnin sijaan tee jako 24 tuntiin. Merkitse vuorokauden alku ylös ja kello 18 alas. Ajattele arkipäiväsi kulkua keskimäärin: paljonko käytät aikaa nukkumiseen, työhön, eri harrastuksiin, ruokailuun, kotitöihin jne. Merkitse ajankäyttösi lohkoina kellotauluun.

Tarkastele hahmotelmaa kriittisesti. Mitä haluaisit muuttaa? Meneekö johonkin aktiviteettiin enemmän aikaa kuin haluaisit? Mille haluaisit raivata enemmän aikaa? Voisitko niputtaa tiettyjä rutiineja harvemmin tehtäväksi, esimerkiksi kaupassa käynti? Voisitko ulkoistaa tai delegoida joitain rutiineja saadaksesi väljyyttä aikatauluusi?

Piirrä nyt toinen ympyrä samaan tyyliin ja tällä kertaa hengähdä hetkeksi haaveilemaan, millä tavalla oikeasti haluaisit viettää päiväsi ja kuinka olisi mukavin rytmittää se. Aloita merkitsemällä aika, jonka tarvitset riittävään uneen. Varaa myös aikaa muullekin levolle, oli se sitten sohvailua tai ”teen mitä mieli tekee” -aikaa.

Vertaa kuvia toisiinsa, kuinka paljon ne eroavat toisistaan? Jos eroa on, tee päätös, mistä voisit aloittaa pikkuhiljaa muuttamaan kuvaa enemmän haaveesi suuntaiseksi. Aloita pienin askelin vaikka vartin muutoksilla.

 

2. Energiatasapaino -analyysi

Energiatasapaino-analyysi on yksinkertainen ja todella tehokkaasti silmiä avaava harjoitus. Mitkä asiat elämässäsi vievät tällä hetkellä energiaasi ja mitkä asiat tuovat energiaa? Analyysi paljastaa tehokkaasti sellaisetkin tilanteet ja ihmissuhteet, joita olet ehkä tiedostamattasi sietänyt liian pitkään ja liian paljon. Kun kirjoitat asiat kahteen vierekkäiseen listaan paperille, näet tilanteesi selkeämmin ja sinun on helpompi miettiä ratkaisuja tulevaisuuteen.

Voit aloittaa tutkimalla listoja sillä silmällä, mitkä asiat ovat tarpeellisia ja merkityksellisiä, onko mukana ehkä jotain, josta olisi aika luopua kokonaan. Voit miettiä millä tavalla voisit vähentää energiaa vievien asioiden vaikutusta elämässäsi, joko ajallisesti, määrällisesti tai sen mukaan, kuinka suhtaudut niihin. Voit miettiä myös, kuinka voisit lisätä energiaa tuovien asioiden vaikutusta vastaavalla tavalla. Tee selkeä päätös siitä, mistä ja milloin aiot aloittaa muutosten toteuttamisen.

 

3. Arvot

Mitkä ovat elämäsi tärkeimmät asiat ja minkä arvojen mukaan haluat elää? Kuinka tärkeä perhe ja ystävät ovat sinulle? Kuinka tämä näkyy ajankäytössäsi ja kuinka haluaisit sen näkyvän? Kuinka tärkeää sinulle on terveys ja hyvinvointi? Miten tärkeää on mielekäs työ ja uuden opiskelu? Näkyvätkö nämä riittävän selkeästi ajankäytössäsi?

Usein epämääräinen tyytymättömyyden tunne syntyy siitä ristiriidasta, että arkemme ei ole aivan linjassa arvojemme kanssa. Välttämättömiltä pahoilta tuntuvat rutiinit ja velvollisuudet saattavat syödä ajastamme leijonan osan. Silloin sisäiset tarpeemme jäävät tyydyttämättä, kun emme ehdi tehdä niitä asioita, joista saamme aitoa merkityksellisyyden tunnetta. Energiatasapainomme järkkyy, koska panostamme energiaamme asioihin, jotka eivät vastaavasti anna meille tarpeeksi vastinetta takaisin.

Jos huomaat ristiriitoja omassa arjessasi, tee päätös, millä tavalla aiot lähteä tekemään muutoksia kohti arvojesi mukaisempaa ajankäyttöä.

 

Pysähtyminen kannattaa

Käytän näitä kaikkia ajankäytön analyyseja omassa arjessani ja valmennuksissani. Olen havainnut, että se aika, jonka tähän tarkasteluun uhraa, maksaa itsensä takaisin monin kerroin. Säästät sekä aikaasi että energiaasi, kun voit luopua turhista taakoista ja aikasyöpöistä. Ja mikä tärkeämpää, voit raivata aikaa niille mukaville ja oikeasti tärkeille asioille.

Kun kirjaat ja hahmottelet asioita paperilla konkreettisesti, huomaat myös selkeämmin ne asiat, joihin voit itse vaikuttaa. Aina on myös niitä tilanteita, joissa vaikutusmahdollisuudet ovat vähäiset. Sitä suuremmalla syyllä kannattaa nähdä vähän vaivaa niiden eteen, joihin vaikutusmahdollisuuksia on. Sillä voi olla arvaamattoman iso merkitys elämänlaadullesi.

Tämän pienen ajankäyttösi ”vuosihuollon” voit tehdä säännöllisesti. Ja ainakin se kannattaa tehdä silloin kun vauhtisokeus tuntuu vievän jalat alta. Selkeyden tunteen lisääminen on paras lääke kiireeseen ja stressiin.

Kun kokeilet analyysejä, kommentoi alle mitä tykkäsit! 🙂

 

Elämä on sitä, mitä meille tapahtuu sillä välin, kun teemme muita suunnitelmia.

–  Allen Saunders

 

Kuva: GraphicStock

 

 

 


avainsanat

arvot, elämäntapa, kiire, stressi, toimintatavat


Tsekkaa myös

Kuinka kaikki voi muuttua hetkessä

Kuinka kaikki voi muuttua hetkessä
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>