5 elintärkeää asiaa, jotka mindfulness paransi elämässäni

Ensitutustumisesta lähtien mindfulness-taitojen soveltamisesta arkeen alkoi muodostua minulle elämäntapa: tapa katsoa maailmaa, tapa suhtautua asioihin, tapa olla ihmisten seurassa, keino käsitellä haasteita ja ennenkaikkea keino huolehtia hyvinvoinnistani.

Matka tähän päivään on ollut todella monivaiheinen ja mielenkiintoinen! Mindfulness-taidot ovat olleet yllättävän monipuolisia ja käytännöllisiä arjen helpottajia. Kaikkein mielenkiintoisinta on ollut tasapainon ”justeeraaminen” tietoisen läsnäolon ja automaattisesti reagoivan apinamielen kesken. On ollut hauskaa (ja joskus toki turhauttavaakin) tutustua oman mielen toimintaan ja todeta, että kaikki ei aina ole sitä miltä se ensituntumalta vaikuttaa. 

Keräsin tähän tärkeimmät muutokset, jotka ovat elämässäni tapahtuneet mindfulness-taitojen soveltamisen myötä.

 

1. Energiatasoni pysyy korkeammalla

Muistan, kuinka aiemmin saatoin alkaa jo aamulla murehtimaan, kuinka jaksan iltaan saakka. Kuinka jaksan vääntäytyä töihin, kuinka jaksan tehdä työtehtävät ja hoitaa palaverit, kuinka jaksan illan menot, ruoanlaitot, siivoukset.

Pitkin päivää kertasin mielessäni mitä pitää vielä jaksaa ja vertailin sitä energiamäärääni. Muistan, kuinka jokainen tällainen vertailu tuntui imevän minusta viimeisetkin voiman rippeet. Toistelin vain mielessäni, kuinka väsynyt olen ja kuinka ihmeessä jaksan.

Olin rutinoitunut aikatauluttaja ja suunnittelija, mutta en uskaltanut luottaa suunnitelmaani ja heittäytyä elämään. Sen sijaan murehdin jokaista seuraava askelta, vaikka ne olivat jo hyvin selvillä.

Onneksi mindfulness muutti tämän. Opin pitämään ajatukseni siinä, mitä olin tekemässä. Se antoi minulle ihanan levollisuuden ja keskittymiskyvyn kiireisinäkin päivinä. Olin ihmeissäni! Aina kun ajatukseni harhailivat murehtimaan jaksanko iltaan, muistutin itseäni: tällä hetkellä riittää kun jaksan tehdä tämän käsillä olevan tehtävän niillä voimavaroilla jotka minulla nyt on, ja voin luottaa siihen, että illalla hoidan illan tehtävät niillä voimavaroilla, jotka minulla silloin on.

Tajusin, että etukäteen murehtimalla tuhlasin ihan turhaan sitäkin energiaa, jonka voisin säästää iltaan. Siihen hetkeen, kun sitä todella tarvitaan.

 

2. Ikävät tunteet on helpompi käsitellä

Eckhart Tolle kertoo Läsnäolon Voima -kirjassaan kärsimyskehon käsitteestä. Siitä, kuinka mielemme koukuttuu negatiivisiin tunteisiin ja alkaa itsestään ruokkimaan niitä muilla negatiivisilla tunteilla. Keräämme mukaan kaikki muistamamme vanhat vastoinkäymiset ja vääryydet, ja upotamme itsemme entistä syvemmälle kurjuuden suohon.

Tiedostamalla tämän taipumuksen ja tunnistamalla reaktion voimme pysäyttää sen. Voimme ikään kuin tarkastella ”kärsimyskehoa” ulkopuolisena tarkkailijana, jolloin se menettää voimansa.

Vaikka olin jo oppinut erilaisia menetelmiä epämukavien tunteiden käsittelyyn, vasta tämän mekanismin oivaltaminen auttoi minut elämäni vaikeimpien aikojen läpi. Kun tunnemyllerrykset uhkasivat viedä mukanaan,  pystyin löytämään selkeyden ja rauhan. Se auttoi myös näkemään selkeämmin kokonaistilanteen ja hakemaan rakentavampia ratkaisuja. Tuska ja kipu eivät enää samentaneet sitä.

 

3. Esiintymisjännityksen hallinta on helpompaa

Läsnäolo, levollisuus ja luottamus tähän hetkeen ovat poistaneet esiintymisjännitykseni lähes täysin. Se on merkittävä asia ihmiselle, joka vielä lukiossa vapisi kuin havunlehti lyhyessäkin esitelmässä ja kärsi kahvikuppineuroosista yli kolmikymppisenäkin.

Egoni ei ota enää valtaa esiintymistilanteessa vaan voin keskittyä rauhassa osallistujiin ja keskusteluun. Jokainen esiintymistilanne, valmennus ja koulutus on ainutlaatuinen. Määrittelen ennalta vain karkean rungon ja annan osallistujien sekä ympäristön tuoda oman mausteensa mukaan.

Vuorovaikutuksesta syntyy ainutlaatuinen, kaikille arvokas hetki, joka ei ole toistettavissa. Nautin siitä, että minulla on aikaa ja rauhaa huomioida jokainen osallistuja, ja puhua juuri niistä asioista jotka sillä hetkellä ovat tärkeitä. Siinä ei ole tilaa jännittämiselle, on vain rauha olla hetkessä ja reagoida joustavasti siihen, mitä tapahtuu.

Sellaisiakin päiviä välillä on, jolloin tunnen oloni epävarmemmaksi ja egoni pyrkii enemmän esiin. Jännitys ja haparointi palaa ja keskittymiskykyni murenee, ajatukseni harhailevat sekavina ja pelkään, että unohdan kaiken mitä piti sanoa. Silloin muistutan itseäni siitä levollisuudesta ja luottamuksesta, joka on aina kantanut aiemminkin ja pyrin palauttamaan huomioni hetkeen. Se helpottaa oloani aina.

 

4. Pääsen yli vastoinkäymisistä nopeammin

Mottoni on aina ollut pitää mielessä suunnitelma B. Uskon, että kaikelle on aina on olemassa jokin vaihtoehto, suunnitelma B. Siitä huolimatta reagoin vastoinkäymisiin ihan samalla tavalla kuin moni muukin, saatan lamaantua ja mieleni tekee lyödä hanskat tiskiin.

Mindfulnessin myötä olen oppinut säästämään energiaani silloin kun kohtaan vastoinkäymisiä ja onnettomuuksia. Ensimmäinen tunnereaktio on edelleen aivan yhtä voimakas noituminen kuin ennenkin, mutta sen sijaan että jäisin vellomaan ja taistelemaan vastaan ”ei voi olla totta!!!”, pyrin suuntaamaan katseeni tietoisesti seuraavaan askeleeseen ”miten tästä eteenpäin?”

Huomaan kyllä edelleenkin houkutuksen jäädä kiroilemaan asian äärelle kintaat apaattisena roikkuen… mutta sitten polkaisen jalkaa ja tuumin, että yhtään enempää energiaa ei kannata enää tuhlata voivotteluun. On järkevämpää kohdistaa sekin energia asian korjaamiseen. Tottakai harmittaa silloinkin ja siihen on täysi lupa ja oikeus. Harmitukseenkin auttaa parhaiten se, että lähden reippaasti toimimaan tilanteen parantamiseksi.

 

5. Rentoutuminen on helpompaa ja unenlaatu parempaa

Aiemmassa elämässä palkkatyössäni menin sata lasissa jokainen päivä ja rentouduin vain lomilla. Ensimmäisinä lomapäivinä näytin aina Zombielta ja lomat kuluivatkin usein vain toipumiseen. Nykyäänkin menen sata lasissa oikeastaan koko ajan, myös viikonloppuina ja vähän lomillakin, mutta jokaiseen päivääni sisältyy rentoutumista ja tietoista ”nolla-aikaa”. Energiankulutukseni on tasaisempaa, palaudun säännöllisemmin ja kunnioitan enemmän energiavarojani.

En usko, että olisin kestänyt yrittäjyyden haasteita lainkaan vanhoilla ajatusmalleillani. Olisin tehnyt konkurssin tai menettänyt terveyteni jo aikaa sitten.

Selkeän eron pitäminen suunnittelun, murehtimisen ja toteuttamisen kesken on antanut rauhan hyville yöunille. Kun paine on kovimmillaan, järjen pelastajia ovat ne pienet minuutit, jolloin muistan pysähtyä hengittämään ja katsomaan luontoa. Se, että tasaan stressitasoani pitkin päivää, auttaa elimistöäni rauhoittumaan illalla uneen.

Työt on helpompi ja vaivattomampi hoitaa, kun uskallan keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Huomaan, että nautin työstäni myös monin kerroin enemmän, kun heittäydyn siihen koko olemuksellani. On päiviä jolloin mikään ei huvita, ja etenkin silloin heittätyminen tuottaa aivan mielettömän hyvät fiilikset. Ja kun kerran homma on hoidettava, miksipä ei tekisi sitä niin,  että siitä nauttii itsekin…?

 

Sinäkin osaat tämän jo

Saatoit huomata näissä kohdissa jotain tuttua ja ehkä tunnistit jonkin toimintatavan, joka sinulla jo on. Tietoisuustaidot ovat meillä kaikilla jo olemassa ja monet ovat kehittäneet niitä oman kokemuksensa kautta itsekseen, tietämättä että sitä voidaan kutsua esim. mindfulnessiksi.

On hyvä muistaa, ettei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa soveltaa mindfulness-taitoja. Jokainen kokee ja soveltaa niitä omalla parhaaksi katsomallaan tavalla. Tavoite on toimia sen mukaan, miten itselle ja tilanteelle on parhaaksi. Ja se tilanne on aina oma, ainutlaatuinen hetkensä ja sen arvioinnista syntyy aina oma, ainutkertainen tietoinen päätöksensä. Tässä ei siis tarvitse pelätä mokaavansa.

 

Kuva: Bigstock

Lue aiheesta lisää:

 


avainsanat

ajatusmallit, elämäntapa, hyvinvointi, mielenrauha, rentoutuminen, stressi, tietoisuustaidot


Tsekkaa myös

Kuinka kaikki voi muuttua hetkessä

Kuinka kaikki voi muuttua hetkessä
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>