3 keinoa välttää maanantai-masennus - Askeleet Mielen Voimaan

3 keinoa välttää maanantai-masennus

Maanantai tunnetusti masentaa helposti ja sen vaikutus alkaa usein jo sunnuntai-iltana. Viikonlopusta pitäisi mielellään kiinni viimeisiin hetkiin saakka, ilta venyy ja unet jäävät lyhyeksi. Arjen huolet ja tulevan viikon tehtävät alkavat pyöriä mielessä, ja pahimmillaan niitä herää miettimään jo varhain aamulla.

Miten maanantain nihkeyden voisi välttää? Kuinka viikolle saisi oikeasti sen energisen alun? Tässä 3 näppärää vinkkiä, joista voi olla apua.

 

1. Huolehdi riittävästä unen määrästä

Helpommin sanottu kuin tehty…  Monille juuri maanantain vastainen yö on se kaikkein vaikein, vaikka muuten viikolla nukkuisi vähintäänkin melko hyvin.

Sunnuntaina kannattaa kuitenkin mennä hyvissä ajoin nukkumaan, se helpottaa seuraavaa aamua. Valmistaudu unille mukavilla ja rentouttavilla ajanvietteillä: nyt on hyvä aika leppoisalle iltakävelylle, takkatulelle, saunalle, venyttelylle, meditaatiolle… tee olosi mukavaksi ja vältä tv:n tai tietokoneen ääreen unohtumista. Anna mielellesi aikaa levähtää.

Jos sinulla on taipumusta murehtia alkavan viikon asioita etukäteen, opettele hyödyntämään rentoutumis- ja läsnäoloharjoituksia. Opeta itsesi luottamaan siihen, että sinulla on kaikki tarvittavat voimavarat tulevalle viikolle, voit siis säästää murehtimiseen kuluvat voimat mieluummin oikeisiin tositilanteisiin.

 

2. Tunnista, mikä oikeasti on pielessä

Toistuvat epämiellyttävät tunteet osoittavat sinulle korjaustarpeen toiminta- tai ajatustapoihisi. Jos maanantai saa sinut masentumaan usein, on hyvä pysähtyä tutkimaan tunnetta hieman tarkemmin. Kysy itseltäsi, mikä oikeasti on pielessä? Mikä parantaisi oloasi? Onko syytä tehdä muutoksia arjessasi, toiminta- tai ajatustavoissasi?

Kuvittele, millaista olisi aloittaa viikko hyväntuulisesti ja energisesti. Mitä sen aikaansaaminen vaatisi? Usein kyse voi olla ihan pienistä asioista. Jos maanantai-aamun kiire hirvittää, mieti helpottaisiko jos heräisit hieman aiemmin (ja menisit myös nukkumaan aiemmin). Tai voisitko valmistella aamua jo illalla?

 

3. Tasapainota positiivisella energialla

Väsymys, huonosti nukuttu yö ja arkirutiineihin sopeutuminen voi jo sellaisenaan tehdä olon nihkeäksi. Tiedät kuitenkin kokemuksesta, että ihan jokaiseen päivään sisältyy aina myös jotain positiivista. Aloita päiväsi kiinnittämällä huomio niihin hyviin asioihin elämässäsi ja tulevassa viikossa. Jos tykkäät kiitollisuusharjoituksista, voit aloittaa viikkosi sillä. Mieti maanantaille jokin hauska aktiviteetti, vaikka ihan pienikin, joka saa hymyn kasvoillesi.

Totuttele uuteen ajatusmalliin: maanantaissa on aina myös jotain hyvää. Ja uuden viikon alkamisesta seuraa myös uuden viikonlopun saapuminen. Suunnittele viikkoosi sellaisia aktiviteetteja, jotka tekevät myös viikonloppujen välisestä ajasta sinulle arvokkaan ja merkityksellisen. Saatat pian huomata, että maanantai saakin sinussa aikaan ihan uusia fiiliksiä.

 

Kuva: Pixabay

 

0 responses on "3 keinoa välttää maanantai-masennus"

Leave a Message

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Intravia Valmennus Oy, Askeleet Mielen Voimaan
X