Riittämättömyyden tunne – 10 parannuskeinoa

Riittämättömyyden tunne on kuin iso aukko sisälläsi. Olet tyytymätön itseesi, kiukuttaa ja on vaikea tuntea iloa. Riittämättömyyden tunne syö tehokkaasti itsetuntoa. Sisäisen äänesi leimaa sinut huonoksi, epäonnistujaksi. Et osaa tehdä mitään oikein. Lannistava tunnetila vaikuttaa kaikkeen tekemiseesi. Et jaksa unelmoida tai yrittää uusia juttuja, pelkäät epäonnistumista. Ryhtisi kumartuu ja katseesi on väsynyt. 

Tiedät hyvin, että jotain on pielessä. Osaat välillä jopa kyseenalaistaa sisäisen äänesikin. Mutta pienikin vastoinkäyminen saa myllyn jälleen pyörimään täysillä. Tuntuu, ettei kierteestä pääse irti millään.

Tarvitaankin järjestelmällinen systeemi, joukko keinoja, ”positiivisuusverkko”, jonka läpi lannistavat ajatukset eivät pääse läpi. Ja pikkuhiljaa huomaat vahvistuvasi, löydät elämänilosi uudelleen ja astelet reippaana ja ryhdikkäänä kohti uusia seikkailuja!

 

1. Odotukset – tarkista vertailukohtasi

Jos tunnet riittämättömyyttä, sinulla varmasti on ajatus siitä, mikä riittäisi. Vai onko? Usein tämä vertailu on tiedostamaton, salamannopea ja satunnainen ajatustapahtuma, josta rekisteröimme vain lopputuloksen: pettymyksen ja tyytymättömyyden. Vertailemme itseämme odotuksiimme irrallisina tapahtumina, eikä meillä välttämättä ole kokonaiskuvaa siitä, mikä oikeasti riittää. ”Voi kun olisi noin taitava kokki kuin Hans, voi kun olisi noin pirteä ja timmi kuin Jutta, voi kun menestyisi niin kuin Kaisa, voi kun olisi niin hyvä äiti kun naapurin Jaana, voi kun jaksaisi opiskella niin kuin Laura…” Lista on loputon.

Selkiytä itsellesi, mikä oikeasti riittää sinulle. Missä sinä oikeasti haluat olla hyvä ja mitä se ”hyvä” konkreettisesti tarkoittaa. Mitkä asiat sinulle elämässäsi on tärkeitä? Mihin sinä haluat panostaa aikaasi ja energiaasi? Ja tee sitten päätös tehdä parhaasi näiden asioiden eteen. Malta luopua muusta ja unohtaa tarpeettomat odotuksesi.

Lue myös: Tiedosta arvosi – 3 hyvää syytä miksi se kannattaa

 

Jos tiedät, että sinun täytyy vielä tehdä töitä ollaksesi vieläkin parempi jossain asiassa, tee selkeä suunnitelma harjoittelusta. Määritä, millä tasolla olet jo nyt ja mihin haluat päästä. Kukaan ei ole seppä syntyessään ja jokaisen menestystarinan takana on hurja määrä työtä, myös epäonnistumisia. Anna siis arvoa myös omalle työllesi ja sinnikkyydellesi, juhlista sitä, että olet jo matkalla. Olet loistava jo nyt, ja pian olet vieläkin loistavampi.

 

2. Olet hyvä monessa asiassa

Olemme usein sokeita sille, missä jo olemme hyviä ja taitavia. Nämä taidot ja lahjakkuudet ovat meille niin jokapäiväisiä, ettei meidän tarvitse niitä erikseen ajatella. Kun hyppäät pyörän selkään, tuskin enää muistelet, kuinka vaikeaa tasapainon opettelu silloin lapsena oli. Tai jos sinulla on aina ollut hyvä sävelkorva ja osaat laulaa nuotilleen, tuskimpa mietit sitäkään, ellei joku siihen kiinnitä erikseen huomiota.

Tee nyt siis lista asioista, joissa tiedät olevasi hyvä ja taitava. Ota mukaan salapoliisiasenteesi ja pyri tunnistamaan sellaisetkin asiat, joita pidät itsestäänselvyytenä tai pienenä asiana. Muistele, mitä kehuja ja kohteliasuuksia olet saanut elämäsi aikana tai milloin olet ehkä ihmetellyt, kuinka jokin sinulle helpolta tuntuva asia on ollut vaikea jollekin toiselle. Pysähdy jokaisen listaamasi asian kohdalla ja anna sisäisen kehusi kasvaa hetki, ole vilpittömästi ylpeä itsestäsi.

 

3. Se mitä olet ja mitä teet on kaksi eri asiaa

Vastoinkäymiset ja epäonnistumiset eivät tee sinusta ihmisenä huonoa. Ihmisenä sinä olet ainutlaatuinen oma itsesi, ja olet siinä hommassa ihan paras koko maailmassa. Sinun arvosi ihmisenä ei ole yhtään sen pienempi silloinkaan kun kohtaat vastoinkäymisiä tai mokaat jossain.

Tärkeämpää silloin on se, mitä itse ajattelet tilanteesta ja millaisen leiman itsellesi annat: oletko lannistunut ikuinen epäonnistuja vai sinnikäs ja peräänantamaton oman elämäsi sankari? Jos mokaat tai olet käyttäytynyt vastoin omia arvojasi ja odotuksiasi, voit korjata tilanteen uudella, paremmalla toiminnalla. Kun tilanne on korjattu, jatka eteenpäin. Ei kukaan mukaan asianosainen jää sitä jälkeenpäin murehtimaan, päin vastoin, saat pikemminkin kiitosta fiksuudestasi toimia loppujen lopuksi just oikein.

Lue myös: Näin selviät mokasta

 

4. Tee hyviä asioita

Onnellisuustutkimuksissa on havaittu, että onnellisuus ei ole kiinni pelkästään ajatusmalleista. Myös teoilla on suuri merkitys onnellisuuteen. Kun teet hyviä asioita tunnet myös olosi hyväksi. Onnellisuusen edellytyksenä ei ole itsekkyys. Terve itsekkyys on hyvä asia ja sopiva määrä epäitsekkyyttä on myös hyvä asia.

Tutki tätä omassa elämässäsi. Kun eteesi tulee tilaisuus tehdä hyvää, ota siitä tilaisuudesta kiinni ja tutki, miten se vaikuttaa tunnetilaasi. Jos sinulle tulee hyvä mieli, nauti siitä ja vahvista tunnetta – anna kiitosta itsellesi. Ja tee lisää hyviä asioita.

 

5. Tee mukavia asioita

Järjestä itsellesi säännöllisesti ja välillä ihan yllättäenkin mukavia hetkiä. Sinulla on lupa nauttia elämästäsi, sitä vartenhan täällä ollaan. Tee jotain aidosti kivaa, josta nautit. Arvosta itseäsi antamalla itsellesi omaa aikaa. Sellaista aikaa, joka lähtee sinun tarpeistasi ja sinun mieltymyksistäsi. Vaikka se sitten olisi ilta kavereiden kanssa, viikonloppureissu rakkaasi kanssa tai leppoisa lukuhetki kynttilänvalossa yksin kotona.

 

6. Ole terveesti itsekäs

On helppo kadottaa itsensä, jos elämäsi rullaa eteenpäin muiden tarpeita täyttäen ja muiden odotuksiin vastaten. Jos joudut hakemaan hyväksyntää jatkuvasti ulkopuolelta, et koskaan ole tyytyväinen etkä koskaan tunne olevasi riittävä. Miksi? Koska niin paljoa kehuja ja kiitosta et voi koskaan saada ulkopuolelta, että se riittäisi. Eikä muiden tarpeet tai odotukset ikinä lopu, ainakaan sinun mielessäsi.

Käännä siis katse mieluummin omiin odotuksiisi ja omiin tarpeisiisi. Millä tavalla sinä haluat palvella läheisiäsi ja tätä maailmaa? Millainen rooli sinulle on merkityksellinen? Miten haluat huolehtia muista? Ja miten huolehdit itsestäsi ja hyvinvoinnistasi? Mikä on toimiva tasapaino elämässäsi?

Tiedosta, että vaa’assa on kaksi puolta. Tasapainoa ei löydy jos itse aina olet antavavalla ja joustavalla puolella. Mieti, mitä sinä tarvitset sinne toiseen vaakakuppiin vastapainoksi. Se ei ole itsekkyyttä vaan tervettä vastuunkantoa omasta hyvinvoinnistasi.

 

7. Ole valpas: tunnista turha syyllisyyden ja häpeän tunne

Riittämättömyyden tunteeseen ja heikkoon itsetuntoon liittyy usein paljon syyllisyyden ja häpeän tunteita. Kun olet päättänyt vahvistua ja eheytyä, anna itsellesi aikaa ja ajattele rakentavasi itsestäsi vahvempaa pala kerrallaan. Nuo rakennuspalikat ovat niitä positiivisia asioita, joita edellä on jo harjoiteltu. Tee sinnikästä työtä joka päivä niiden eteen.

Välillä ehkä tuntuu, että palaset eivät pysykään paikoillaan ja rakenne heikkenee. Syynä saattaa olla lipsuminen päätöksissäsi ja usein ihan turhat syyllisyyden ja häpeän tunteen. Silloin on aika pysähtyä hetkeksi tutkimaan, mistä syyllisyyden tai häpeän tunne oikeasti johtuu. Oletko oikeasti tehnyt jotain väärin tai aiheuttanut vahinkoa jollekin? Vai onko kyseessä vain jokin epämääräinen tunne, pelko tai uskomus.

Jos tunteella on jokin konkreettinen syy, pyri korjaamaan asia ja siirry reippaasti eteenpäin. Jos taas kyseessä on jokin oletuksesi toisten ajatuksista ja odotuksista, mieti ovatko ne oikeasti todellisia ja jos ovat, millainen merkitys niillä on sinun elämääsi. Ja jos tämän jälkeen vielä toteat, että toiminnassasi tai asenteessasi on korjattavaa, tee se. Älä jää vellomaan turhaan syyllisyyden tai häpeän tunteessa. Jos näitä tunteita ei käsittele ajoissa, ne jäävät herkästi taustalle nakertamaan itsetuntoasi vaivihkaa. Ikäänkuin hiljalleen vuotava vesi söisi rakenteita pikkuhiljaa.

Lue myös: Nämä asiat minun oli tajuttava saadakseni terveen itsetunnon

 

8. Olet itse vastuussa omista tunteistasi

Jokaisen tunteen takana on ajatus. Kun ajattelemme jotain mukavaa asiaa, kesälomaa, kivaa harrastusta jne. syntyy meille positiivinen tunne. Kun ajattelemme jotain ikävää, epäonnistumistamme, surua jne. syntyy negatiivisia tunteita. Joskus sama asia voi synnyttää sekä positiivisia että negatiivisia tunteita. Yhtenä päivänä siivoaminen saattaa tuntua tosi kurjalta ajatukselta: kun olet väsynyt, on kiire ja koti on ihan hyrskynmyrskyn. Joskus taas ajatus tuntuu ihanalta: kun olet haaveillut kaappien järjestelystä toimiviksi ja tilaviksi, sinulla on aikaa keskittyä projektiin, saat heitettyä turhat rojut pois jne.

Tunteet puolestaan vaikuttavat energiatasoomme ja jaksamiseemme. Kun vellomme ikävissä tunteissa, tunnemme olomme väsyneeksi ja kaikki toimintamme hidastuu. Kun taas fiilis on hyvä, teemme asiat valmiiksi vauhdikkaasti ja energisellä meiningillä.

Tätä mekanismia voit käyttää tietoisesti hyväksesi: jos jokin ajatus herättää sinussa ikävän fiiliksen, mieti, voisitko muuttaa ajatusta siten, että seurauksena olisikin mukavampi tunne. Opettele ”maustamaan” ajatuksiasi uudelleen, niin että ne toimivat sinulle useammin energisoivien ja vahvistavien tunteiden tuojina.

Tiedosta, millaiset ajatukset aiheuttavat sinulle riittämättömyyden tunnetta. Jos joku ihminen aiheuttaa sinulle tunteen käyttäytymisellään tai sanoillaan, muista, että sinä itse voit päättää niiden lopullisesta vaikutuksesta omaan tunne-elämääsi. Tottakai joku voi tahallaankin joskus yrittää ”painaa nappuloitasi”. Sinä päätät kuitenkin lähdetkö siihen mukaan. Tunnista nämä tilanteet ja mieti itsellesi rakentavampi tapa reagoida. Sellainen tapa, joka kunnioittaa omaa hyvinvointiasi.

Kun muutat omaa asennettasi ja käyttäytymistäsi, saatat huomata muutoksen myös muiden käyttäytymisessä sinua kohtaan. Ja silloin voittavat kaikki. Aina ei tarvitse paeta hankalia tilanteita, joskus riittää se, että teet itse asioita hieman toisin.

 

9. Tee voimalauselista

Sisäisellä äännelläsi ja erityisesti alitajunnallasi on suuri merkitys sille, mitä uskot itsestäsi. Jos sisäinen äänesi on lipsahtanut lannistavalle uralle, voit harjoituttaa sitä siirtymään kannustavampiin ajatuksiin.

Tee voimalauselista positiivisista ajatuksista. Pääset alkuun miettimällä mitä ajattelet itsestäsi ja mitä haluat. Jos mieleesi tulee kuitenkin enemmän asioita joita et halua, ei haittaa. Käännät ne lauseet vain positiivisiksi: ”En halua tuntea oloani epävarmaksi ja huonoksi.” –> ”Olen itsevarma ja hyvä ihminen.” Jos ajattelet itsestäsi negatiivisia asioita, käännä ne samalla tavalla positiivisiksi. Sillä kysymyshän on sinun uskomuksistasi. Ja sinä voit muuttaa ne uskomukset ihan millaisiksi haluat. Olet varmasti kuullut itsestään toteuttavista ennustuksista. Kysymys on samasta mekanismista ja nyt käytämme sitä luomaan jotain hienoa sinun elämääsi.

Kirjoita lista puhtaaksi niin, että jokainen lause on positiivinen, preesensissä, eikä sisällä ”ei” -sanaa. Lue lista päivittäin muutaman kerran, viimeisenä vielä juuri ennen nukkumaan menoa. Pian muistat lauseita ulkoa, ja riittää kun toistelet niitä mielessäsi kun muistat. Kertaa voimalauselistaa eritoten silloin, kun ikävät ajatukset pyrkivät mieleesi. Vaikka et tuntisikaan oloasi juuri nyt itsevarmaksi ja hyväksi, kuvittele, millaiselta sinusta tuntuu silloin kun olet itsevarma ja hyvä. Walt Disneyn sanoin: minkä pystyt kuvittelemaan pystyt myös toteuttamaan.

 

10. Kompastelu estää kaatumisen

Ole lempeä itsellesi. Riittämättömyyden tunteesta ja heikosta itsetunnosta toipuminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Välillä kohtaat vastoinkäymisiä ja saatat tuntea valuvasi takaisin. Usko kuitenkin, että jokainen askel vie sinua eteenpäin. Jokainen vastoinkäyminenkin tekee sinusta vahvemman, koska saat siinä hyvää harjoitusta, nyt kun tiedät keinot, joilla selviät voittajana eteenpäin. Erilaiset tunteet ja tapahtumat, haasteet ja onnistumiset, kaikki kuuluvat elämään. Kun tarkemmin ajattelee, kompastelunkin tarkoituksena on vain estää kaatuminen.

 

Kuvat: Bigstock, Pixabay, Graphicstock

 

Pinnaa juttu Pinterest-tauluusi, niin löydät sen helposti uudelleen!

 


avainsanat

ajatuksen voima, hyvinvointi, itsetunto, menestys


Tsekkaa myös

Kuinka kaikki voi muuttua hetkessä

Kuinka kaikki voi muuttua hetkessä
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>